Burse - Fonduri mutuale

Americanii au platit 85 mil. euro ca sa ramana cu 5% din Erste

Americanii au platit 85 mil. euro ca sa ramana cu 5% din Erste
23.11.2009, 23:10 21

Compania americana Capital Research & Management, parte aunui grup care administreaza fonduri de investitii cu active de 775de miliarde de dolari, a investit circa 85 de milioane de euro inmajorarea de capital derulata luna aceasta de Erste Bank, ramanandcu o participatie de circa 4,99% din actiunile grupuluiaustriac.

Americanii fusesera raportati saptamana trecuta, inainte definalizarea majorarii de capital, cu o participatie de 5,1%,respectiv 15,92 milioane de actiuni, pentru ca ieri Erste saraporteze ca grupul american detine dupa majorare 18,85 de milioanede actiuni, de unde rezulta ca a subscris circa 2,93 de milioane deactiuni la pretul de 29 de euro.

Cel mai mare aport in majorarea de capital derulata de Erste l-aavut grupul spaniol Caixa CriteriaCorp., un vehicul de investitiicontrolat de La Caixa, una dintre cele mai mari banci de economiidin Spania. Spaniolii au participat cu circa 635 de milioane deeuro la majorarea de capital a Erste, majorandu-si participatia dela 5,1% la 10,1%.

Fundatiile austriece si-au diluat controlul

LaCaixa a subscris atat actiunile care-i reveneau, cat si pe celecare ar fi trebuit subscrise de fundatia Erste (Erste Stiftung), oorganizatie detinuta de banci austriece. Fundatia Erste, care nu asubscris nicio actiune in cadrul operatiunii, si-a redus astfelparticipatia de la 31,1% la 26,1%.

Un alt contributor important la capitalizarea Erste a fostAustria Verein, o alta fundatie austriaca, ale carei subscrieris-au ridicat la aproape 44 mil. euro, potrivit calculelor ZF.Austria Verein detinea inaintea majorarii de capital putin peste 5%din Erste si si-a redus participatia la 4,61%, potrivitraportarilor bancii austriece.

Actionarii Erste au subscris in majorarea de capital circa 60%din actiunile oferite, restul de actiuni, reprezentand circa 6,3%din capitalul bancii, fiind vandute prin oferta publica adresatainvestitorilor institutionali si de retail. Datele complete privindnoua structura a actionariatului Erste dupa majorarea de capitalvor fi disponibile in cateva zile, potrivit reprezentantilorgrupului.

Semnal pozitiv pentru piata

Analistii considera ca finalizarea cu succes a majorarii decapital derulata de Erste, intr-un timp atat de scurt, este unsemnal pozitiv pentru piata si mai ales pentru emitent.

"E salutar faptul ca Erste a putut strange banii intr-un timpatat de scurt. Am vazut intrarea unor noi investitori inactionariat, ceea ce arata un angajament solid pe termen lung. Cucat actionariatul Erste devine mai diversificat ca investitoriinstitutionali, cu atat mai bine este pentru companie", a declaratRazvan Rusu, directorul de investitii al Aviva Investors Romania,care administreaza mai multe fonduri de investitii inchise sideschise. El a precizat ca fondurile pe care le administreaza nudetin actiuni Erste.

Printre investitorii locali care detin actiuni Erste se numarainsa doua SIF-uri, SIF Moldova (SIf2), care avea circa 12.000 deactiuni (0,0038% din capital) si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 6.000de actiuni. Reprezentantii celor doua SIF-uri nu au putut ficontactati ieri pentru comentarii privind majorarea de capital dela Erste.

Cele cinci SIF-uri detin si cate 6% din actiunile BCR, cea maimare banca din Romania, controlata de Erste.

Erste a realizat in primele noua luni ale anului un profit netde 720,1 mil. euro. Actiunile bancii austriece sunt listateincepand din februarie 2008 si pe Bursa de la Bucuresti, unde setranzactionau ieri la un pret de 125,5 lei/actiune. Capitalizareabancii dupa majorarea de capital este de 11,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO