Burse - Fonduri mutuale

Americanii de la Goldman Sachs şi austriecii de la Erste şi Raiffeisen vor vinde pe bursă 15% din perla Romgaz

Americanii de la Golman Sachs şi austriecii de la Erste şi Raiffeisen vor vinde pe bursă 15% din perla Romgaz

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Andrei Chirileasa

24.01.2012, 16:35 1677

Consorţiul format din grupul american Goldman Sachs şi austriecii de la Erste-BCR şi Raiffeisen Capital&Investment a obţinut cel mai bun punctaj în licitaţia pentru selectarea intermediarului care va lista la bursă 15% din acţiunile Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului.

Brokerii de la Intercapital Invest fac parte şi ei din consorţiul câştigător, în calitate de subcontractori.

În competiţia pentru Romgaz au mai fost consorţiile JP Morgan - UniCredit - Alpha Bank - BT Securities şi Citibank - SocGen - BRD - ING.

Romgaz era evaluată anul trecut la 2,7 mld. euro, conform anuarului ZF Cele mai valoroase 100 de companii din România, astfel că statul ar putea strânge 400 mil. euro în urma ofertei, care ar putea avea loc în luna iulie sau cel târziu în septembrie, conform calendarului asumat de Ministerul Economiei.

Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat (în 2010 a avut un profit net de 651 milioane de lei (155 milioane de euro), la afaceri de 3,57 miliarde de lei (849 milioane de euro), adică o marjă de profit de 18%, iar în primele opt luni ale anului trecut, Romgaz a obţinut câştiguri de 678 milioane de lei (157 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO