Burse - Fonduri mutuale

Trei consorţii în cursă pentru listarea Romgaz. Morgan Stanley s-a retras

Trei consorţii în cursă pentru listarea Romgaz. Morgan Stanley s-a retras

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu - Mediafax

11.01.2012, 15:49 1170

Trei consorţii din care fac parte mari grupuri financiare - JP Morgan, Goldman Sachs şi Citibank - şi firme de brokeraj locale vor depune oferte pentru listarea Romgaz la Bursă, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată în România, potrivit unor surse din piaţă.

"Într-un consorţiu se regăsesc Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment şi Intercapital Invest, care este subcontractor, pentru că au mai participat cu BCR la oferta de la Transelectrica şi existau nişte restricţii prevăzute în caietul de sarcini", au afirmat sursele citate.

O a doua ofertă va fi înaintată de consorţiul format din JP Morgan - UniCredit CAIB - Alpha Finance - Alpha Bank, iar a treia va fi prezentată de Citibank - Societe Generale - BRD şi ING Bank.

Ofertele pentru vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz trebuie depuse până luni, 16 ianuarie. Iniţial, termenul a fost 29 decembrie, însă cu doar o zi înainte Ministerul Economiei a amânat data limită, la solicitarea consorţiilor interesate de intermedierea ofertei.

Iniţial, americanii de la Morgan Stanley su fost şi ei interesaţi de oferta publică iniţială a Romgaz, şi au negociat formarea unui consorţiu co Raiffeisen (cele două au participat împreună şi la licitaţia pentru oferta Petrom, unde au avut cea mai bună ofertă tehnică). Morgan Stanley s-a retras însă în decembrie, iar Raiffeisen s-a aliat cu Goldman Sachs şi BCR. Acest consorţiu este cel mai greu, având în vedere experienţa brokerilor locali implicaţi (Raiffeisen a fost implicat în listările Transgaz şi Transelectrica, iar BCR a câştigat oferta de vânzare a 15% din Transelectrica, programată pentru finalul lunii februarie).

ING a intermediat alături de Raiffeisen listarea Flamingo, în 2005, iar BRD şi Raiffeisen au pregătit listarea Transelectrica, ofertă în care Alpha Finance a fost lead manager.

Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj locală, este şi ea interesată de oferta Romgaz, dar nu poate intra în cursă fără un partener internaţional.

"Este aproape imposibil să mai apară schimbări în consorţii sau să se mai formeze încă un sindicat, pentru că documentaţia este foarte laborioasă, trebuie o grămadă de acte emise de autorităţi fiscale şi locale, traduceri, legalizări şi altele. Spre exemplu, durează cel puţin o săptămână obţinerea certificatului de la Administraţia Financiară din care să rezulte că nu ai datorii la bugetul de stat şi la contribuţiile sociale. Fiecare participant al consorţiului trebuie să aducă aceste certificate de la administraţia financiară. Nu am mai auzit să fie cineva interesat să intre în vreun consorţiu sau să se închege alt sindicat. Chiar dacă s-ar decide astăzi, când să mai aducă actele? Miercurea viitoare, pe când termenul de depunere este luni? Nu ar mai avea timp decât dacă sunt nemţi şi le au pe toate la locul lor şi ar mai fi doar de tradus şi notarizat", a spus un broker care a mai participat la licitaţii pentru selecţia intermediarilor la oferte publice.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin-Laurenţiu Vlădan, spunea la mijlocul lunii decembrie că oferta ar putea fi lansată în iunie sau în luna septembrie 2012.

Potrivit scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an, procedurile de listare pe Bursă a Romgaz vor fi încheiate până la sfârşitul lunii iunie a anului viitor.

Oferta iniţială de la Romgaz va fi cea mai mare din istoria BVB, analiştii considerând că statul ar putea încasa aproximativ 300 milioane euro.

Ministerul Economiei controlează un pachet de 85% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri. Romgaz are un capital social de 383 milioane lei, divizat în 38,3 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să vândă acţiuni reprezentând 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

După eşecul la oferta Petrom, puţini brokeri au avut curajul să participe la următoarele trei licitaţii de selectare pentru vânzare de acţiuni ale statului, la Transelectrica, Tarom şi Transgaz. Transelectrica şi Transgaz sunt deja listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru Transelectrica şi Tarom au fost selectaţi deja intermediarii, iar ofertele ar urma să fie lansate în februarie şi, respectiv, până la finalul lunii aprilie. Operaţiunea de la Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital, iar oferta de la Tarom va fi asistată de firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital. Cele două consorţii au depus, dealtfel, şi singurele oferte pentru selecţia intermediarului.

Şi în cazul Transgaz, statul a primit o singură ofertă, de la consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities şi firma cehă de brokeraj Wood& Co., însă nu a anunţat dacă oferta va fi intermediată de acest sindicat. Oferta ar urma să se deruleze în perioada martie-aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO