Burse - Fonduri mutuale

Analist: Petrolul ar putea reveni pe creştere din vară

Analist: Petrolul ar putea reveni pe creştere din vară

Autor: Radu Bostan

09.01.2015, 00:04 1053

Preţul petrolului ar putea recupera din scăderea de aproape 50% marcată anul trecut începând din această vară, când este aşteptat ca OPEC, organizaţia sta­telor exportatoare, să ia măsuri pentru a limita oferta din piaţă, arată prog­nozele firmei de brokeraj XTB Ro­mânia.

Cotaţia  petrolului Brent a scăzut sub 60 de dolari pe baril în ultimele luni din 2014, de la un maxim de 115 dolari pe baril în iunie 2014, iar tendinţa de scădere persistă din cauza supraprod­uc­ţiei şi a cererii mici din piaţă. În mod tra­diţional, statele membre ale OPEC, care acoperă 40% din cererea mondială de ţiţei, cădeau de acord să-şi reducă pro­ducţia pentru a susţine preţul, însă or­ganizaţia a decis recent să lase piaţa să se regleze singură.

„Vedem un reviriment masiv al preţului cel târziu în vară. OPEC nu va putea rămâne indiferentă dacă preţurile se apropie de 40 de dolari pe baril, mai ales dacă ajung sub acest nivel.  Inter­venţia este cvasiasigurată dacă declinul continuă“, scrie Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB România.

În timp ce OPEC şi-a menţinut neschimbate livrările de ţiţei, Rusia a atins un record postsovietic al producţiei de petrol, iar Statele Unite pompează tot mai mult petrol extras din şisturi, punând astfel presiune pe preţ. Un baril de petrol Brent se tranzacţiona ieri cu 51 dolari, potrivit Bloomberg.

„Tema supraproducţiei în SUA du­bla­tă de reticenţa OPEC de a limita oferta se îmbină strâns cu interesele geo­po­litice şi răceala dintre Rusia şi Vest. Eco­nomia rusă ar putea pierde până la 5% în 2015 dacă petrolul nu revine mă­car spre 70 de dolari pe baril. Depre­cierea rublei a prins accente dramatice, cu o zi cu fluctuaţii de peste 30% şi o alune­care totală de aproape 90% în raport cu dolarul. Diferenţialul între cerere şi ofertă e estimat a se lărgi în prima parte a lui 2015“, a mai arătat Cazacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO