Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Alpha au retezat preţul ţintă al Alumil cu 40%

30.08.2010, 23:05 34

Analiştii casei de brokeraj Alpha Finance, societatea care alistat Alumil Rom Industry (ALU) la Bursă, au redus pu­ternicpreţul ţintă pentru titlurile producătorului de profiluri dinaluminiu până la un nivel de 1,76 lei/acţiune, după ce în aprilieestimau un preţ de 3,02 lei pentru o acţiune Alumil.

"Am fost obligaţi să reducem preţul ţintă al acţiunilor Alumilcu 40% faţă de estimarea anterioară pentru o companie pe care amlăudat-o până de curând şi care a dezlănţuit o furtună de surprizenegative în loc să se folosească cât mai bine de bilanţul săurobust", arată analiştii Alpha Finance.

Potrivit lor, prima surpriză neplăcută a fost cea a reduceriisubstanţiale a gradului de distribuire a dividendelor la un nivelde doar 30% aferent profitului din 2009, după ce în 2008 Alumildistribuise aproape tot câştigul ca divi­den­de, respectiv înproporţie de 94,7%.

"Acest lucru este supă­rător dacă ne gândim că firma are rezerveimportante de lichi­dităţi, care se cifrau la finele primuluisemestru la 24,2 milioane de lei şi în acelaşi timp conducerea nuare pla­nuri semnificative de investiţii în 2010", se arată înraport.

Analiştii Alpha Finance mai spun că deşi Alumil a înregistrat în2009 o contracţie mai mică decât piaţa, respectiv de 17% faţă de ocădere a vânzărilor de 30% la nivelul întregului sector deprofiluri din aluminiu, în prima jumătate a anului rezultateleraportate de companie au dezamăgit. Astfel, afacerile Alumil s-aucontractat în primele şase luni cu 36,5%, până la un nivel de 29,6mil. lei (7 mil. euro). Totodată, rezultatul operaţional aferentaceleiaşi perioade a devenit negativ, din cauză că firma nu şi-aredus suficient cheltuielile.

"Managementul companiei, care a ajustat cu grijă cheltuielile în2009, şi-a pierdut abilitatea chiar în momentul în care avea maimultă nevoie şi într-o perioadă în care cei mai mulţi s-au dovedita fi foarte eficienţi în această privinţă. La nivelul de preţestimat de noi, randamentul dividendului în cazul Alumil este de3%, şi care, în opinia noastră, pe termen scurt nu se merită dacăse ia în considerare expunerea companiei pe sectorul deconstrucţii", spun analiştii Alpha Finance.

Pentru anul 2010, societatea de brokeraj estimează un profit netde 5,2 mil. lei la producătorul de profiluri din aluminiu, câştigcare ar urma să urce uşor în următorii ani până la 7,2 mil. lei în2012.

Titlurile Alumil Rom Industry au pierdut 22% de la începutulanului şi se tranzacţionează în prezent la un preţ de 1,67lei/acţiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 12,5milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO