Burse - Fonduri mutuale

Analistii: In ciuda aprecierilor, ramanem intr-o zona de risc la Bursa

Analistii: In ciuda aprecierilor, ramanem intr-o zona de risc
15.04.2009, 17:47 14

Bursa a continuat si ieri seria de corectii de mica amploare, indicele BET inchizand in coborare cu 1% fata de referinta, pana la nivelul de 2.700 de puncte, in vreme ce indicatorul energetic BET-NG a reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,8%, atingand nivelul de 374 de puncte. Analistii sunt de parere ca asitam la o consolidare a pietelor de capital, atat la nivel global, cat si pe piata locala, iar in urmatoarele doua saptamani este asteptata o confirmare de trend ascendent.

"Cu siguranta ca in maxim doua saptamani vom vedea daca trendul ascendent inceput in februarie este in masura sa cuantifice noi cresteri pe termen mediu sau vom asista la o evolutie in tunel a Bursei", a declarat Andreea Gheorghe, responsabila departamentului de analiza in cadrul Intercapital Invest.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au reusit sa inchida sedinta pe plus, in crestere cu 3,7%. Titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat si ele un avans de 1%, pana la nivelul de 10,1 lei/actiune, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au inchis in stationare, la pretul de 126,9 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 1,3% sub referinta.
La categoria societatilor financiare, cel mai mare declin l-au inregistrat actiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 4,1% sub referinta, coborand astfel la pretul de 0,58 lei/titlu.
Restul societatilor financiare au marcat corectii medii de 1,5%, reducand cotatia indicelui de profil, BET-FI cu 2% sub referinta, pana la nivelul de 14.800 de puncte.
"Atat pe plan intern, cat si pe plan extern, se constata o constanta in estimari de la o perioada la alta, semn ca, cel putin pentru moment, investitorii au constientizat pierderile, dimensiunea crizei si efectele ei. In aceste conditii, ne confruntam cu o consolidare a perceptiei la nivel global, ceea ce este un aspect pozitiv pentru Bursa", a adaugat Gheorghe.
Societatile bancare au marcat printre cele mai mari pierderi din sedinta de ieri, titlurile Bancii Transilvania (TLV) consemnand un declin de 5,4% sub referinta, in vreme ce actiunile BRD au pierdut 1,4%. Titlurile bancii sibiene Carpatica (BCC) au inchis cu o apreciere de 1,5% peste nivelul de referinta, atingand pretul de 0,132 lei/actiune.
"In ciuda aprecierilor din ultima perioada, ramanem intr-o zona de risc, chiar daca pentru moment putem aprecia ca pietele sunt caracterizate de optimism. Pe termen mediu este foarte dificil de realizat o estimare careia sa ii putem acorda si o probabilitate de realizare ridicata, fiind necesara o confirmare de trend pentru acest lucru", a spus Gheorghe.
Producatorii chimici Azomures (AZO) si Amonil (AMO) au inregistrat aprecieri de 4% si respectiv 1%, in vreme ce producatorii de materiale de constructii Turbomecanica (TBM) si Condmag (COMI) au urcat cu 2,8% si respectiv 2,3%.
"In perioada urmatoare este foarte probabil sa asistam la corectii pe indici, insa acestea, cel mai probabil, ma astept sa fie de o intensitate scazuta, in conditiile in care fluxul de informatii este in linie cu asteptarile pietei", a incheiat Gheorghe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO