Burse - Fonduri mutuale

Analiză Saxo Bank: Preţurile mărfurilor legate de Rusia explodează după discursul lui Putin: gazele şi grâul conduc în topul scumpirilor pe bursele internaţionale

Analiză Saxo Bank: Preţurile mărfurilor legate de...

Autor: Roxana Rosu

22.09.2022, 09:45 293

Preţurile mărfurilor care depind de aprovizionarea din Rusia şi Marea Neagră au crescut puternic în ultimele 24 de ore, după ce Putin a anunţat planurile de a-şi intensifica războiul în Ucraina, gazele naturale depăşind din nou 200 euro MWh, în timp ce grâul se tranzacţionează din nou în creştere pe bursele din Chicago şi Paris, comercianţii făcându-şi griji pentru coridorul de export susţinut de ONU din Ucraina, arată o analiză Saxo Bank.

Ameninţarea cu escaladarea războiului a dus la scăderea indicelui MICEX din Moscova cu peste 10% şi a slăbit moneda euro, aceasta din urmă aflată deja sub presiune ă înainte de creşterea dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA.

Contractele futures pe grâu din Chicago şi Paris au crescut brusc după ce ştirile din Rusia au fost urmate de anunţul lui Putin. Referendumul şi anexarea zonelor controlate de Rusia ar creşte probabil şi mai mult tensiunile cu Europa şi SUA, în timp ce ar arunca mai multe îndoieli cu privire la aprovizionarea cu cereale din zona Mării Negre, în special coridorul de export sponsorizat de ONU din Ucraina, care recent a contribuit la atenuarea îngrijorărilor privind aprovizionarea cu grâu şi uleiuri de floarea soarelui.

Exportul de grâu din Ucraina a ajuns la 883.000 de tone în august, dar rămâne cu mult sub cele 3,65 milioane de tone care au fost expediate anul trecut, iar media pe termen lung este în jur de 3,1 milioane de tone. Septembrie este în mod normal cea mai aglomerată lună pentru exporturile Ucrainei, cu o medie de 3,3 milioane de tone transportate în ultimii ani. Cu toate acestea, cu o mulţime de cereale încă rămase în silozuri, o escaladare a tensiunilor ar putea afecta capacitatea de a livra grâu către o piaţă globală îngrijorată de aprovizionare, înaintea iernii emisferei nordice.

Grâul de moară de la bursa din Paris pentru livrare în decembrie se tranzacţionează peste pragul de suport la 340 euro pe tonă, cu următorul nivel de creştere a interesului în jurul valorii de 353 euro pe tonă.

Gazul de referinţă european TTF se tranzacţionează din nou peste 200 de euro pe MWh, după ce a atins marţi un minim de 170 de euro/MWh, deoarece piaţa se teme că Rusia ar putea reduce şi mai mult fluxurile de gaze pe cele două conducte rămase încă deschise. În special tranzitul Ucrainei prin Sudzha, care se dovedeşte în prezent aproximativ jumătate din 80 mcm/zi care sunt trimise în prezent în Europa, în scădere cu 290 mcm/zi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO