Burse - Fonduri mutuale

Antibiotice Iaşi a primit un ajutor de stat de 85 mil. lei pentru finanţarea unei capacităţi de producţie şi logistică. Valoarea proiectului de ridică la 200 mil. lei

Antibiotice Iaşi a primit un ajutor de stat de 85 mil....

Autor: Tibi Oprea

18.05.2023, 17:52 343

Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), cel mai important producător român de medicamente generice, a obţinut de la statul român acordul pentru finanţarea proiectului „Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice”, ajutor care se ridică la 85 mil. lei, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Finanţarea vine prin HG 807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Valoarea totală a proiectului este de 200,1 mil. lei, restul sumei fiind asigurată din resursele proprii ale companiei controlate de Ministerul Sănătăţii (53%). SIF Oltenia este al doilea cel mai mare acţionar, cu 27%.

„Această investiţie face parte din Planul de Dezvoltare Strategică al companiei „The future together 2020-2030”, care ţinteşte multiplicarea profitului şi a cifrei de afaceri cu impact asupra majorării cotelor de piaţă deţinute de Antibiotice pe piaţa locală şi internaţională. Viitoarea capacitate de producţie şi logistică va asigura fabricaţia de noi medicamente generice valoroase, prin abordarea a noi forme farmaceutice, respectiv soluţii sterile injectabile şi produse topice sterile”, notează Antibiotice în raport.

Compania fructifică astfel expertiza în domeniul fabricaţiei de pulberi sterile injectabile, prin abordarea unui nou segment de medicamente destinate spitalelor (soluţii sterile dozate în flacoane de sticlă), precum şi afecţiunilor dermatologice şi oftalmice (topice sterile). Fabricarea acestor noi tipuri de medicamente va contribui strategic la susţinerea sistemului naţional de sănătate şi majorarea exporturilor, mai scrie compania.

Totodată, prin implementarea acestei investiţii se vor consolida cele 1.350 de locuri de muncă existente pe platformă, înfiinţând noi locuri de muncă, mai ales în domeniul cercetării şi dezvoltării de produs. Investiţia face parte din cele 85 de proiecte considerate prioritare în Strategia pentru cercetare şi inovare regional prin specializare inteligentă (RIS 3 Nord-Est), care va asigura dezvoltarea Regiunii de Nord-Est.

Anterior, Antibiotice a anunţat semnarea unui acord de consultanţă cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru a identifica opţiuni de dezvoltare a companiei pe plan intern şi internaţional, inclusiv prin creşterea portofoliului.

Acordul cuprinde evaluarea posibilităţilor de extindere şi diversificare a portofoliului de medicamente, identificarea tendinţelor în ceea ce priveşte parteneriatele atât cu companii din lanţul valoric al industriei farmaceutice europene, cât şi cu platforme tehnologice cu capabilităţi complementare cu ale Antibiotice şi recomandarea celor mai bune practici pentru organizarea şi extinderea proceselor industriale.

În perspectiva anilor 2030, Antibiotice îşi propune atragerea a 100 de noi produse, atât prin achiziţii de licenţe, cât şi prin cercetare proprie, creşterea gradului de acoperire a capacităţilor de producţie până la 75%-80%, investiţii în tehnologii sustenabile şi optimizarea proceselor de fabricaţie.

Strategia prevede majorarea graduală a cifrei de afaceri, estimată a creşte de 2,5 ori până în 2030, cu accent pe creşterea profitabilităţii afacerii, de la 10 mil. euro la 60 mil. euro.

Antibiotice Iaşi are o istorie de peste 67 de ani şi vânzări consolidate în peste 60 de ţări, fiind şi lider mondial în producţia substanţei active Nistatină.

Compania are 390,7 mil. lei capitalizare. Acţiunile ATB se tranzacţionează în creştere cu 5,3%, pe fondul unor tranzacţii de 12,4 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru 2023, Antibiotice Iaşi aşteaptă un profit net de 42 mil. lei, în creştere cu 10% faţă de anul anterior şi venituri de 580 mil. lei, plus 11%.

Compania a încheiat primele trei luni din 2023 cu un profit net de 22 mil. lei, de aproape trei ori mai mare faţă de rezultatul net din aceeaşi perioadă din 2022, la vânzări de 178 mil. lei, plus 40%, arată datele din raportul financiar trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO