Burse - Fonduri mutuale

Apatia de pe bursele externe s-a transmis şi investitorilor de la BVB

Apatia de pe bursele externe s-a transmis şi...

Autor: Stefan Musgociu

09.09.2013, 20:54 17

Bursa a scăzut cu 0,1%, iar rulajul a atins cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, în condiţiile în care micii investitori şi-au orientat atenţia şi o parte din bani către oferta Nuclear­electrica, fiind atraşi de discountul consistent din primele trei zile.

Bursele externe au înregistrat ieri variaţii reduse, atât pe plus cât şi pe minus, astfel că mulţi investitori au preferat să aştepte noi semnale privind o direc­ţie a pieţei.

Rulajele scăzute de luni pot fi explicate şi prin faptul că investitorii îşi păs­trează banii pentru a parti­ci­pa la oferta publică ini­ţială lansată luni de Nuclear­electrica pentru listarea la Bursă.

„Cred că foarte mulţi in­vestitori se pozi­ţio­nează acum pentru oferta Nu­clear­elec­trica. La acest mo­ment, pare că va fi suprasubscrisă. Cred că asistăm la schimbare de paradigmă în Europa de Est acum, după ce s-a întâm­plat în Polonia cu fon­durile de pensii. Este o opor­tunitate extraor­di­na­ră pentru piaţa de capital din România să se afirme, prin oferte coerente şi de succes. Este un interes extraordinar din partea fondurilor de in­ves­tiţii străine pentru activele ro­mâ­neşti, de aceea cred că şi Nuclear­elec­trica va fi un succes. În special marile fonduri de investiţii au început să se uite la România, după foarte mulţi ani“, a afirmat un broker.

În condiţiile în care interesul a fost axat pe oferta Nuclearelectrica, tranzac­ţiile de pe piaţă au fost reduse şi au vizat volume mici de acţiuni. Astfel, puţinii investitori prezenţi la transfer au realizat operaţiuni de doar 4,7 mil. lei (aproape 1,1 mil. euro), valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 15,6 mi­l. lei (3,5 mil. euro). O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 1 octombrie 2012, când operaţiunile au însumat numai 4,1 milioane lei (914.000 de euro).

Tranzacţii de peste 100.000 de lei au înre­gis­trat acţiuni emise de doar 7 din cele 81 de companii lis­tate pe primele trei cate­gorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Acţiunile Erste Bank (EBS) s-au plasat în topul rulajelor, aces­tea avan­sând cu 2% pe fondul unor tranzacţii de 581.000 de lei, iar preţul a ajuns la 110,5 lei/uni­tate. Acţiunile FP au fost cele mai lichide din pia­ţă, cu operaţiuni de 2 mil. lei, iar preţul a scăzut cu 0,22%, la 0,676 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,25%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,11%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprie­tatea, a stagnat.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de numai 55.000 de lei, faţă de 478.000 de lei în şedinţa precedentă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO