Burse - Fonduri mutuale

ASF răspunde: „În actuala structură, ASF nu are şi nici nu va avea 856 de angajaţi“. Deocamdată are 627, faţă de 540 câţi a preluat de la CSA, CNVM şi CSSPP

ASF răspunde: „În actuala structură, ASF nu are şi...

Autor: Andrei Chirileasa

22.07.2013, 20:27 902

„În actuala structură, ASF nu are şi nici nu va avea 856 de angajaţi“, au declarat reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) într-un drept la replică trimis Ziarului Financiar la articolul „Din 540 de angajaţi ai CSA, CNVM şi CSSPP după comasare au mai «rămas» 856“, apărut în ediţia de ieri.

Reprezentanţii ASF nu au infirmat însă informaţia că organigrama instituţiei a fost aprobată şi nici nu au precizat câte posturi sunt prevăzute în noua organigramă, deşi Ziarul Financiar a solicitat aceste informaţii încă de joia trecută.

Potrivit informaţiilor primite de ZF de la surse apropiate ASF, organigrama ar avea 856 de posturi, deşi numărul de angajaţi preluaţi de la instituţiile predecesoare, respectiv Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la 30 aprilie 2013 când s-a înfiinţat ASF, era de circa 540 de persoane, potrivit declaraţiilor publice de la acea vreme ale vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache.

Nu există alte informaţii publice exacte cu privire la numărul de angajaţi ai celor trei autorităţi desfiinţate, deoarece nici CNVM şi nici CSA nu şi-au mai publicat numărul de salariaţi din 2010.

Cert este că Autoritatea de Supraveghere Financiară are în prezent 627 de salariaţi, faţă de 560 la finalul lunii mai, informaţie furnizată chiar de reprezentanţii ASF, în condiţiile în care la înfiinţare unul dintre obiective era reducerea personalului cu 15%.

„La data de 1 iulie 2013, ASF număra 627 de angajaţi (posturi bugetate), faţă de 560 de persoane la finalul lunii mai. Din cei 627 de angajaţi, la finalizarea procesului de organizare vor rămâne mai puţini salariaţi decât la momentul preluării integrale a angajaţilor fostelor Comisii de Supraveghere (în conformitate cu obiectivul afirmat al ASF de a reduce până la 31 decembrie 2013 personalul cu până la 15%)“, se arată în răspunsul ASF.

Cu alte cuvinte, ASF are cu 87 de angajaţi mai mult decât la înfiinţare şi cu 67 mai mult decât la finalul lunii mai, aceştia fiind consilieri, şefi de cabinete şi de servicii, secretare şi alte persoane angajate de conducerea ASF. Nu este clar câte dintre aceste angajări s-au realizat pe bază de concurs, deoarece ASF nu a dat un răspuns clar la solicitările ZF pe această temă.

ASF susţine că noile angajări s-au realizat pentru că au fost înfiinţate noi servicii, respectiv serviciul de sănătate şi securitate a muncii, serviciul de protecţie a informaţiilor clasificate, dar şi o direcţie de supraveghere integrată şi o direcţie de analiză, studii şi publicaţii.

„Creşterea temporară de 67 de angajaţi reflectă înfiinţarea serviciilor obligatorii, dar nu afectează obiectivul ASF de reducere a numărului de salariaţi  până la 31 decembrie 2013, ca urmare a procesului de reevaluare a personalului anterior înfiinţării autorităţii“, susţine ASF.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO