Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România contestă propunerea de eliminare a obligativităţii contribuţiei la Pilonul II: Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul ţărilor civilizate

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din...

Autor: Tibi Oprea

26.09.2023, 15:35 705

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a transmis marţi că respinge cu fermitate propunerea depusă azi în Parlament de eliminare a obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii private

„Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România in rândul ţărilor civilizate”, scrie APAPR într-o comunicare semnată de Mihai Bobocea, consilier al boardului şi purtător de cuvânt.

Asociaţia spune că toate statele din Uniunea Europeană şi din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii.

Mai mult, prin PNRR, Guvernul României şi-a asumat să întărească Pilonul II şi nu să îl desfiinţeze, jalon pe care atât Guvernul, cât şi Comisia Europeană îl consideră îndeplinit.

„Propunerea depusa azi în Parlament afectează grav şi ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie, contrar direcţiei europene a României”, consideră APAPR.

Pilonul II de pensii private obligatorii funcţionează în România de mai bine de 15 ani, cu rezultate ca: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu faţă de inflaţia corespunzătoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezintă doar câştigul net din investiţii adus de managementul administrat privat peste contribuţiile virate de români garantate prin efectul legii. Peste 90% din aceşti bani sunt investiţi în economia României, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

„În plus, cu un comision mediu anual de circa 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din România este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariaţii români, după cum o arată statisticile OCDE”, adaugă APAPR.

Potrivit unui sondaj naţional desfăşurat anul trecut la solicitarea APAPR, românii îşi doresc pensii duble faţă de ce poate oferi în prezent sistemul public (de stat).

„Diferenţa nu poate fi acoperită decât de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lăsat sa funcţioneze în parametrii săi, nu atacat constant cu iniţiative distructive precum cea depusă astăzi în Parlament”, mai scrie Asociaţia.

Puteţi citi aici mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO