Burse - Fonduri mutuale

Atenţie la bursele externe şi la preţul petrolului: Franţa şi Germania au pierdut deja 12% şi 8% de la maxime

Atenţie la bursele externe şi la preţul petrolului: Franţa şi Germania au pierdut deja 12% şi 8% de la maxime

Autor: Adrian Ionut Cojocar

07.05.2012, 16:11 639

Bursele externe au înregistrat scăderi puternice în şedinţa de vineri, care au adus principalii indici de pe plan european în preajma minimelor din 2012. Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 4% într-o zi.

Evoluţia pieţelor externe este importantă pentru că bursa de la Bucureşti s-a mişcat în ultimii ani în tandem cu pieţele internaţionale, dar a avut evoluţii mai ample, atât în perioadele de creştere, cât şi de scădere ale acestora.

Vineri, bursele din Germania, Franţa şi Anglia au pierdut fiecare câte 2%.

Indicele Global Dow, care cuprinde evoluţia celor mai importante 150 de companii de pe plan internaţional, a coborât vineri cu 1,4% şi a revenit de asemenea la minimele anului.

Nici piaţa americană nu a reuşit să se rupă de contextul global şi a avut parte de cea mai slabă săptămână din acest an încheiată cu o corecţie de 1,6% pe indicele S&P 500 după ce unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de investitori, cel al numărului de locuri de muncă create în economie, a dezamăgit analiştii. Totodată datele privind activitatea din sectorul serviciilor s-au plasat sub estimări.

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Franţa şi ale celor parlamentare din Grecia de ieri ar putea determina mişcări pe pieţeţe europene în deschidea acestei săptămâni. Unii analişti susţin că schimbările politice din Grecia, cea mai vulnerabilă ţară a zonei euro, ar putea ameninţa din nou stabilitatea monedei europene şi ar putea aduce noi turbulenţe pe pieţe.

În 2010, când bursa din Germania şi cea din SUA au urcat cu câte 16% şi respectiv 13%, indicele BET al pieţei de la Bucureşti s-a apreciat de asemenea cu 12,3%.

În 2011, când bursa germană a pierdut 14,7% şi cea americană a stagnat, cotaţiile titlurilor româneşti s-au corectat cu 17,7%.

Anul acesta majoritatea burselor, inclusiv cea de la Bucureşti, se află pe plus, însă tendinţa din ultimele două luni a fost mai mult descendentă.

Bursa din Franţa a pierdut 12% de la maximele atinse la mijlocul lunii martie, iar bursa din Germania a coborât de atunci cu 8,3%.

După ce a atins un maxim la începutul lunii martie, în urma unei aprecieri de 20%, bursa românească a dat înapoi şi în prezent înregistrează un avans mai mic, de 14,6%, comparativ cu începutul anului.

Acţiunile Fondului Proprietatea au pierdut 8,3% de la începutul lunii martie, iar cele ale Transelectrica Bucureşti (TEL) se tranzacţionează cu 14% sub nivelurile de la acea dată.

Scăderi cuprinse între 13% şi 14% au mai înregistrat din martie şi acţiunile SIF Banat-Cri­şa­na (SIF1), respectiv titlurile firmei de intermediere Broker Cluj (BRK).

Acţiunile băncii austriece Erste Bank (EBS), listată şi la BVB, au coborât în acelaşi interval cu 11,8%.

Titlurile OMV Petrom, care a anunţat rezultate şi dividende record, s-au menţinut mai bine, pierzând doar 5%, iar acţiunile celei mai mari bănci listate, BRD-SocGen (BRD), au pierdut de asemenea 2,8% şi se află în prezent sub nivelurile din debutul anului.

Preţurile la mărfuri au primit o lovitură puternică vineri, cotaţia la petrol pierzând 3,9% într-o singură zi şi a coborât sub nivelul de 100 de dolari/baril, ceea ce indică îngrijorarea investitorilor privind perspectivele economiei mondiale.

Preţul petrolului scade puternic

Preţul petrolului destinat pieţei americane a scăzut cu aproape 4% vineri, anulând tot câştigul cumulat anul acesta, iar cotaţia ţiţeiului Brent s-a redus în trei zile cu 6%, cel mai abrupt picaj de după august 2011, din cauza temerilor că forţa economiei mondiale slăbeşte, dar şi a domolirii îngrijorărilor legate de un război cu Iranul, scrie CNBC.

Preţul petrolului destinat pieţei americane a scăzut vineri cu 3,95%, la 98,59 de dolari pe baril, ajungând astfel pentru prima dată din februarie sub pragul de 100 de dolari barilul în urma unor date sub aşteptări despre piaţa americană a muncii care provoacă incertitudini privind redresarea economiei SUA. Evoluţia reflectă şi îngrijorările investitorilor că în SUA cererea nu va fi suficient de puternică pentru a reduce stocurile de ţiţei, aflate la cel mai ridicat nivel din ultimii 21 de ani. Departamentul american al muncii a anunţat că angajatorii au creat în aprilie 115.000 de locuri de muncă, sub aşteptările analiştilor, de 170.000 de posturi, notează Thomson Reuters.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a coborât cu 2,36%, la 113,18 dolari pe baril. De la începutul anului, preţul petrolului Brent s-a redus cu 5,6%. Un efect pozitiv al scăderii cotaţiilor petrolului este că se va reduce presiunea care apasă pe preţurile benzinei şi pe cele ale altor produse de rafinare, notează CNBC.

Cu toate astea, companiile petroliere româneşti au anunţat recent noi majorări ale preţurilor carburanţilor.

Petrom a majorat începând de joi preţurile benzinelor şi motorinelor comercializate în staţiile proprii cu şase bani/litru.

Comparativ cu prima zi a anului, litrul de benzină este mai scump cu 7,4%, în timp ce motorina costă cu 5,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO