Burse - Fonduri mutuale

Aurul se luptă să recupereze din terenul pierdut în acest an

Aurul se luptă să recupereze din terenul pierdut în...

Autor: Roxana Pricop

15.10.2013, 20:54 143

Preţul aurului pe bursa de la Londra a crescut cu circa 20 dolari/uncie, adică un plus de 1,6%, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de marţi 15 octombrie.

La deschiderea şedinţei de tranzac­ţionare, cotaţia unei uncii de aur era de 1.254 dolari, pentru ca spre finalul şedinţei de tranzacţionare preţul să urce cu 20 dolari până la 1.273 dolari/uncie. O uncie de aur are 31,1 grame. La un preţ de 1.273 dolari/uncie, metalul galben are o scădere de 23% faţă de cotaţia afişată la începutul anului.

La Bucureşti, BNR a fixat un curs pentru gramul de aur de 133 lei, cu 26% mai ieftin decât la începutul anului.

Într-un discurs ţinut la începutul lunii, preşedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, a spus că nimeni nu înţelege cu adevărat evoluţia preţului aurului, care a provocat băncilor centrale din întreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari în urma devalorizării deţinerilor, faţă de un nivel record al cotaţiilor atins în 2011. 

Scăderea raportată de aur în acest an are loc după ce în ultimii 12 ani preţul metalului galben a crescut încontinuu. Avansul raportat în ultimii ani a fost susţinut pe de o parte de achiziţiile băncilor centrale, dar şi de dezvoltarea spectaculoasă pe care au avut-o fondurile de investiţii tranzacţionabile (ETF-uri) care au luat aurul drept activ suport.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO