Burse - Fonduri mutuale

Austriecii intră puternic pe infrastructură: SCT Bucureşti cumpără Construcţii Feroviare Iaşi de la grupul francez Colas

Autor: Andrei Chirileasa

28.11.2011, 18:35 2153

Compania de construcţii SCT Bucureşti (SCTB), controlată de fondul de investiţii austriac Donau Finanz, a anunţat că a niţiat procedura de preluare a pachetului de acţiuni deţinut de grupul francez Colas la firma Construcţii Feroviare Iaşi, una dintre firmele mari de construcţii de pe piaţa localăpe segmentul lucrărilor de infrastructură.

Construcţii Feroviare Iaşi a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 141 mil. lei (33 mil. euro) şi un profit net de 367.000 de lei (87.000 de euro), având circa 490 de angajaţi. Francezii de la Colas sunt printre cei mai mari contractori de lucrări de insfrastructură din România. La începutul acestui an, Colas a fost în centrul unui scandal mediatic, după ce Ministerul Transporturilor a reziliat contractul prin care francezii trebuiau să construiască tronsonul Cernavodă - Medgidia al Autostrăzii Soarelui (Bucureşti - Constanţa).

SCT Bucureşti este una dintre cele mai mari companii de construcţii listate la bursă, cu afaceri de 92 mil. lei (22 mil. euro) în 2010. Compania are o capitalizare de 5,4 mil. euro.

Valoarea tranzacţiei de preluare a Construcţii Feroviare Iaşi nu a fost publicată. Firma din Iaşi avea la finalul anului trecut capitaluri proprii de 22 mil. lei (circa 5 mil. euro) şi datorii de 76 mil. lei (18 mil. euro). Austriecii aşteaptăşi avizul Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei.

Acţionarii SCT Bucureşti au aprobat la începutul lunii o majorare de capital în valoare de maximum 15 mil. lei (3,44 mil. euro), precum şi începerea demersurilor privind admiterea acţiunilor la prima categorie a BVB.

Compania este controlată de către fondul de investiţii austriac Donau Finanz, prin intermediul DO-FI South East Holding. Donau Finanz este deţinut de către familia omului de afaceri austriac Michael Kraus. Austriecii au preluat pachetul majoritar de acţiuni al SCTB de la firma CCCF, controlată anterior de "bancherii cuprului" Horia Simu şi Horia Pitulea, foştii proprietari ai Cuprom, companie aflată în insolvenţă.

Donau Finanz a preluat între timp şi controlul CCCF, companie care are în portofoliu şi dirma Dunapref Giurgiu (DGNA), specializată în producţia de prefabricate pentru lucrări de insfrastructură.

Astfel, intenţia austriecilor pare a fi crearea unei companii puternice în sectorul infrastructurii, care săconcureze cu marile grupuri străine pentru contractele mari care vor fi scoase la licitaţie pe viitor de Ministerul Transporturilor.

Austriecii mai deţin şi controlul Cord Buzău (CORZ), producător de sârmă de cupru preluat tot de la Simu şi Pitulea. Cord Buzău a intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie.

Principalul acţionar minoritar al SCT Bucureşti este Sorin Apostol, unul dintre proprietarii Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţa locală. De altfel, Swiss Capital a pregătit oferta de preluare derulatăde austrieci la SCTB şi va pregăti şi prospectul pentru listarea la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO