Burse - Fonduri mutuale

Autoritatea financiară de supraveghere UE îi obligă pe investitori să îşi divulge poziţiile short în numele stabilităţii pieţelor financiare

Autoritatea financiară de supraveghere UE îi obligă pe...

Autor: Alex Ciutacu

16.03.2020, 13:55 292

Autoritatea de supraveghere pentru pieţele bursiere din Europa îi obligă pe investitori să divulge pariurile pe care le fac împotriva acţiunilor companiilor, „pentru a asigura buna funcţionare a pieţelor UE, a stabilităţii financiare şi a protecţiei investitorilor” în criza coronavirus.

Luni dimineaţă, European Securities and Markets Authority (ESMA) a anunţat că a luat o decizie temporară de a coborî pragul valoric la care trebuie raportate tranzacţiile short pe pieţele din Uniunea Europeană.

Sub noile reguli, traderii şi investitorii trebuie să raporteze tranzacţiile short, atunci când valoarea tranzacţiei depăşeşte 0,1% din capitalul bursier al oricărei companii. Până acum, acestea trebuiau raportate la 0,2%.

Tranzacţionarea short este practica prin care împrumuţi acţiuni şi le vinzi în piaţă, aşteptând ca preţul lor să scadă pentru a putea fi cumpărate înapoi mai ieftin şi înapoiate – generând profit.

Cu toate acestea, în momente de volatilitate ridicată ca acesta, tranzacţiile short la scară mare pot exacerba scăderile acţiunilor pe pieţele bursiere.

ESMA a spus că a luat această decizie drept „o măsură de precauţie, luată în circumstanţe extraordinare pe fondul pandemiei de Covid-19, necesară autorităţilor pentru monitorizarea pieţei”.

Autoritatea atrage atenţia că „circumstanţele actuale constituie o ameninţare serioasă la adresa încrederii în piaţa UE”.

Investitorii trebuie să îşi divulge poziţiile short către autoritatea de supraveghere financiară din ţara lor sau „către autoritatea naţională competentă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO