Burse - Fonduri mutuale

Avansul SIF-urilor cu 140% in doua luni a atras insiderii la vanzare

Avansul SIF-urilor cu 140% in doua luni a atras insiderii la vanzare

Emanoil Viciu

11.05.2009, 18:44 37

Daca in primele trei luni din acest an vanzarile insiderilor au lipsit aproape cu desavarsire, de la inceputul lunii aprilie, persoanele fizice din conducerile unora dintre companiile de la Bursa au profitat de revenirea actiunilor pentru a-si marca profiturile.

Cei mai activi la vanzare au fost insiderii persoane fizice pe SIF-uri, de la inceputul lunii aprilie fiind raportate pe Bursa circa 43 de tranzactii ale acestora, dintre care 80% au fost tranzactii de vanzare.
Exceptand SIF Muntenia (SIF4), valoarea vanzarilor realizate de insiderii pe SIF-uri s-a ridicat la 340.000 de lei (81.000 de euro), iar cumpararile au fost de doar 8.600 de lei (2.000 de euro).
SIF-urile s-au apreciat in ultimele doua luni cu 140 de procente, iar Bursa pe ansamblu a inregistrat o crestere de 70 de procente in aceeasi perioada.
Cele mai mari vanzari au fost in ultimele zile
In ultimele doua zile vanzarile insiderilor au crescut spectaculos, fiind raportate pe Bursa 13 astfel de tranzactii ale persoanelor fizice initiate prin care au fost cedate in piata actiuni in valoare de 711.000 de lei (170.000 de euro). In aceeasi perioada a fost raportata o singura tranzactie de cumparare. Emanoil Viciu, presedintele Teraplast Bucuresti (TRP), a vandut 1,35 mil. actiuni ale companiei pe care a incasat 120.000 de euro, iar Dumitru Marin a luat 67.200 de lei (16.000 de euro) pe 400 de actiuni Transgaz Medias (TGN). Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5), a vandut de asemenea un pachet de 20.000 de actiuni SIF5 pentru 19.300 de lei (4.600 de euro), alaturi de el fiind raportati cu vanzari si alti insideri ai SIF5.
 
Posibil semnal de corectie
Dintr-o analiza anterioara realizata de ZF cu privire la vanzarile initiate de insiderii de pe Bursa a rezultat faptul ca, in general, cand vanzarile persoanelor initiate din cadrul companiilor se inmultesc excesiv, exista probabilitatea ca pe Bursa sa urmeze o evolutie descendenta. De cealalta parte, cumpararile insiderilor nu sunt atat de relevante pentru a intui directia pietei, in conditiile in care acestia reactioneaza mai tot timpul la scaderile Bursei prin tranzactii de cumparare.
Alte titluri luate in vizor la vanzare de catre insideri sunt cele ale Altur Slatina (ALT) si Broker Cluj (BRK), cele doua actiuni inregistrand in ultima perioada una dintre cele mai mari aprecieri de pe Bursa.
De cealalta parte, cumpararile insiderilor de la inceputul lunii aprilie s-au orientat cu preponderenta catre titlurile Biofarm, Turbomecanica, Banca Transilvania sau Remedia.
 
Si managerii din SUA vand masiv
Potrivit Bloomberg, insiderii si managerii din companiile americane listate au vandut masiv actiuni in aprilie, valoarea pachetelor cedate in piata luna trecuta ridicandu-se la 353 mil. dolari, respectiv de 8,3 ori mai mult decat au cumparat in aceeasi perioada. Potrivit analistilor Bloomberg, acesta reprezinta un semnal de alarma, pentru ca insiderii detin de obicei mai multe informatii despre perspectivele companiilor la care lucreaza.
 
Companiile controlate de SIF Oltenia vand actiuni SIF5 in pierdere
Magazinul Mercur Craiova (MRDO) si companiile imobiliare Voltalim Craiova, respectiv Vidraru Curtea de Arges (VIRU), toate controlate de SIF Oltenia, si-au lichidat cea mai mare parte din actiunile SIF Oltenia pe care le detineau in portofoliile proprii cu o pierdere de circa 78% fata de pretul la care le-au cumparat.
Pretul mediu de achizitie a fost de circa 3,98 lei pentru o actiune SIF Oltenia, in timp ce pretul mediu de vanzare a fost de 0,87 lei in cazul Mercur SA si de 0,892 lei pentru Voltalim SA. Voltalim Craiova a cumparat la finele lui 2007 actiuni SIF Oltenia de 3,6 mil. lei si a vandut saptamanile trecute inregistrand o pierdere de peste 2 mil. lei (0,5 mil. euro). Tot la finele lui 2007, firma Mercur Craiova, controlata tot de SIF Oltenia, a cumparat actiuni SIF5 de 4 mil. lei si a vandut recent cu o pierdere de 3,1 mil. lei.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO