Burse - Fonduri mutuale

Averea Fondului Proprietatea, la minimele ultimilor şase ani

Averea Fondului Proprietatea, la minimele ultimilor şase...

Autor: Roxana Pricop

16.03.2016, 00:04 561
Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna februarie cu active nete de 11,362 miliarde de lei, cel mai redus nivel din ultimii şase ani, potrivit raportărilor publice făcute de fond.

Scăderea de peste 2 mld. lei în active raportată de fond din septembrie 2010, când Franklin Templeton a preluat man­datul de administrator, până în fe­bruarie 2016 a fost cauzată de vân­ză­rile de active derulate de fond în anii trecuţi, care s-au întors la acţionarii FP sub formă de distribuţii şi răscumpărări de acţiuni, dar şi din cauza deprecierii valorii participaţiilor pe care fondul le deţine la Petrom şi la Romgaz în acest început de an, ca urmare a corecţiilor bursiere. Din 2010 până în 2015, fondul a distribuit 6,3 miliarde de lei către ac­ţio­narii săi sub forma dividendelor, distri­buţiilor de capital şi răscum­părărilor de acţiuni.

Spre deosebire de activele nete totale, activul net unitar al FP are un avans de 12% în perioada cuprinsă între sep­tembrie 2010 şi februarie 2016, şi graţie faptului că fondul şi-a redus nu­mărul total de acţiuni de la 13,7 miliarde de acţiuni la 10,41 miliarde de acţiuni prin programele de răscumpărări deru­late în acest interval. Activul net unitar este calculat prin împărţirea valorii ac­tivelor nete la numărul total de acţiuni. La 29 februarie, activul net unitar al fon­dului este 1,0906 de lei. Acţiunile FP se tranzacţionează pe bursa de la Bucureşti la un preţ de 0,76 lei/unitate, astfel că discountul de tranzacţionare faţă de activul net este de circa 30%.

După primele două luni din an, fondul are o pierdere de 611,5 milioane de lei, în principal din cauza deprecierii valorii participaţiei pe care o deţine la Petrom. Fondul este acţionar cu 18,9% din capitalul Petrom, pachet ce valora 2,54 miliarde de lei la finalul lunii februarie, cu 18% mai puţin decât la începutul anului.

În februarie pachetul de acţiuni deţinut la Petrom a coborât pe locul al doilea în topul celor mai mari participaţii din portofoliul FP, fiind devansat de pachetul de acţiuni deţinut la Hidroelectrica. Fondul deţine un pachet de 20% din capital Hidroelectrica, evaluat la 2,65 mld. lei la finalul lunii februarie.

Fondul dispunea de plasamente în titluri de stat şi depozite bancare în valoare de 226,2 milioane de lei la finalul lunii februarie, în scădere cu 33 mil. lei faţă de finalul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO