Burse - Fonduri mutuale

Averea SIF-urilor a crescut de patru ori mai repede decat pretul lor in ultimii doi ani

Averea SIF-urilor a crescut de patru ori mai repede decat pretul lor in ultimii doi ani

Click pentru imaginea marita

26.02.2008, 20:27 27

Diferenta dintre cresterea activelor si cresterea capitalizarii s-a accentuat in luna ianuarie, cand activele nete ale celor cinci SIF-uri s-au depreciat in medie cu 6%, fata de o scadere medie de peste 20% a pretului actiunilor.
Activele nete ale SIF-urilor calculate conform normelor CNVM iau in calcul pretul mediu din ultimele trei luni in cazul companiilor listate, de unde se explica diferenta dintre evolutia activelor si evolutia actiunilor SIF in ianuarie. Pe de alta parte, activele publicate de SIF-uri la sfarsitul lunii sunt calculate luandu-se in considerare valoarea contabila in cazul companiilor nelistate, cum e BCR, de unde rezulta ca valoarea reala a activelor SIF este mult mai mare, luand in calcul valoarea BCR.
La finele lunii ianuarie, activele nete cumulate ale SIF-urilor se ridicau la 10,8 mld. lei (2,96 mld. euro), in timp ce valoarea de piata a acestora era de 8,34 mld. lei
(2,28 mld. euro), cu 22% mai mica. Situatia este opusa fata de sfarsitul lunii decembrie 2005, cand SIF-urile se tranzactionau cu prime fata de valoarea activelor. Capitalizarea totala a SIF-urilor era atunci de 6,53 mld. lei (1,77 mld. euro), cu 29% mai mare decat valoarea activelor nete, de 5,05 mld. lei (1,37 mld. euro). Inversarea raportului dintre activele nete si capitalizare arata ca, dupa un an 2005 de exceptie, SIF-urile au avut per ansamblu o evolutie mai slaba decat piata. Anul trecut, de exemplu, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor de la Bursa exceptand SIF-urile, a crescut cu 32%, iar indicele RASDAQ-C al pietei RASDAQ a avansat cu 96%. In aceeasi perioada, indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 25%.
In perioada studiata, respectiv 31 decembrie 2005 - 31 ianuarie 2008, indicele BET-C a crescut cu 32%, RASDAQ-C a avansat cu 158%, in timp ce indicele BET-FI a urcat doar cu 28%. Evolutia mai slaba a SIF-urilor a venit in contextul in care in ultimii doi ani nu au mai avut loc evenimente cu impact semnificativ asupra celor cinci societati de investitii, dupa ce ridicarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1% si privatizarea BCR au determinat cresterea puternica a SIF-urilor in 2005.
Modificarile de statut pe care se pregatesc sa le realizeze SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), care prevad si majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 2% ar putea avea un impact pozitiv asupra evolutiei SIF-urilor si a pietei in general dupa sapte luni de corectii puternice, desi brokerii privesc aceste propuneri mai mult ca pe un exercitiu de imagine al presedintilor SIF intr-un context de piata dificil.
Ordonanta de guvern din iulie 2005 care modifica legea pietei de capital (297/2004) prevede ca niciun actionar nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social al unei SIF. Ulterior, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a venit cu reglementari suplimentare, extinzand aplicarea pragului de detinere de 1% si asupra grupurilor de persoane care actioneaza in mod concertat.
Coincidenta sau nu, anunturile celor doua SIF-uri de la sfarsitul saptamanii trecute privind posibila ridicare a pragului de detinere la 2% au fost urmate de cresteri generalizate pe Bursa in sedinta de ieri, cand SIF-urile au castigat in medie 6,1%.
SIF Transilvania (SIF4) a inregistrat cea mai mare crestere a activului net in ultimii doi ani, de 155%, dar si cea mai mare crestere a capitalizarii, de 71%, urcand pe primul loc din punctul de vedere al valorii activelor. Cresterea de activ a SIF Transilvania s-a datorat restructurarii portofoliului de actiuni, societatea vanzand in ultimii doi ani participatiile minoritare detinute la mai multe companii din sectorul turismului sau din industria chimica pentru a investi in companiile din portofoliu la care detine participatii majoritare.
Printre societatile la care SIF Transilvania a realizat investitii semnificative in ultimii ani se numara Turism Felix Baile Felix (TUFE), pe care a transferat-o anul trecut de pe RASDAQ pe Bursa de Valori, majorandu-i astfel valoarea de cateva ori, si compania de constructii Comcm Constanta (CMCM) pe care intentioneaza sa o listeze la Bursa in acest an, compania fiind in prezent tranzactionata pe RASDAQ.
Printre companiile importante din portofoliul SIF Transilvania se numara THR Marea Neagra (EFO), unul dintre cei mai mari operatori hotelieri de pe litoral, si Aro Palace Brasov, pe care intentioneaza sa o listeze la Bursa in urmatorul an.
Strategia SIF Transilvania pentru 2008 prevede vanzarea participatiilor detinute la 125 de societati din totalul de peste 300 de companii din portofoliu si realizarea unor fuziuni intre societatile controlate. SIF Transilvania este si prima dintre SIF-uri care a iesit cu plasamente pe pietele externe, investind in ultima luna in actiuni Erste Bank si Societe Generale.
Cresterea capitalizarii SIF Transilvania s-a datorat in principal majorarii de capital pe care a derulat-o anul trecut, prin incorporarea profitului net din 2006 si distribuirea de actiuni gratuite. Speculatiile legate de majorarea de capital si, in special, de o eventuala anulare a acesteia dupa ce a fost atacata in justitie de Cocor au determinat o crestere mai puternica a actiunilor SIF Transilvania fata de celelalte SIF-uri.
SIF Oltenia (SIF5) si-a dublat activele in ultimii doi ani, investind in special in companii mari de pe Bursa. Capitalizarea SIF Oltenia a crescut in aceeasi perioada cu 35%.
SIF Oltenia are unul dintre cele mai diversificate portofolii de pe Bursa, pe langa titlurile bancare societatea detinand participatii semnificative la companii din domeniul energetic, precum Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL), la companii farmaceutice, precum Biofarm (BIO) si Antibiotice (ATB) sau la companii din industria grea, precum TMK Artrom Slatina (ART) si Mechel Targoviste (COS).
La sfarsitul lunii ianuarie, SIF Oltenia era cea mai mare dintre SIF-uri din punctul de vedere al capitalizarii, cu o valoare de piata de 2 mld. lei (552 mil. euro). Chiar si asa, SIF Oltenia se tranzactiona cu un discount de 22% fata de valoarea activelor nete.
SIF Muntenia (SIF4) a avut in ultimii doi ani cea mai slaba evolutie pe Bursa, comparativ cu evolutia activelor. Activul net al SIF Muntenia a crescut in aceasta perioada cu 129%, fata de un avans de doar 6% la nivelul capitalizarii. Activele SIF Muntenia au crescut puternic anul trecut, in conditiile in care companiile de pe RASDAQ la care detine actiuni si-au majorat puternic valoarea. Societatea de investitii detine participatii semnificative la o serie de companii cu active imobiliare importante, cum ar fi Bucur, Metav, Romaero, Timpuri Noi, Semrom, care detin terenuri sau spatii comerciale in Bucuresti. De asemenea, SIF Muntenia are pachete importante de actiuni la Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Prefab Bucuresti (PREH), doua dintre companiile care s-au situat in topul cresterilor in 2007.
SIF Muntenia era la sfarsitul lunii ianuarie si cea mai subevaluata dintre SIF-uri, din punctul de vedere al raportului capitalizare supra active nete, valoarea de piata a societatii fiind cu 27% mai mica decat valoarea activelor sale.
SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cresteri cu 95% ale activelor nete in ultimii doi ani, in timp ce cresterea capitalizarii celor doua SIF-uri a fost de 11%, in cazul SIF1, respectiv 20%, in cazul SIF2.
SIF Banat-Crisana a raportat cel mai mare profit dintre SIF-uri in 2007, 122 mil. lei (36,5 mil. euro), in timp ce SIF Moldova a avut cel mai mic castig, de 64,8 mil. lei (19,4 mil. euro). Ambele SIF-uri au propus actionarilor capitalizarea unei parti din profitul net din 2007 si distribuirea de actiuni gratuite, in locul traditionalelor dividende. Cele doua SIF-uri si-au propus de asemenea modificarea statutelor in vederea reducerii cvorumului necesar pentru luarea deciziilor in cadrul adunarilor generale extraordinare ale actionarilor, ceea ce ar putea facilita luarea de decizii importante in viitor.
SIF Banat-Crisana avea la finele lunii ianuarie un activ net de 1,91 mld. lei si o capitalizare de 1,48 mld. lei, in timp ce SIF Moldova avea active de 1,67 mld. lei si o valoare de piata de 1,4 mld. lei.
SIF Moldova a raportat cel mai mare profit in luna ianuarie, de 1,14 mil. lei, urmat de SIF Banat-Crisana cu un castig de 225.000 de lei, si SIF Transilvania cu un rezultat pozitiv de 175.000 de lei. De cealalta parte, SIF Muntenia si SIF Oltenia au raportat pierderi de 1,7 mil. lei, respectiv 300.000 de lei, potrivit datelor UNOPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO