Burse - Fonduri mutuale

Azomures revine la capacitate maxima si face noi angajari. Actiunile sar cu 10%

Azomures revine la capacitate maxima si face noi angajari. Actiunile sar cu 10%
16.07.2009, 20:01 327

Conducerea Azomures (simbol bursier AZO) se pregateste sa reia integral activitatea de productie si sa faca noi angajari, dupa ce ultimele sase luni au fost caracterizate de numeroase perioade in care productia a fost sistata si salariatii trimisi in somaj tehnic.
Numarul persoanelor care vor fi angajate si posturile vizate nu au fost facute publice de catre companie.
Conform analistilor si distribuitorilor de ingrasaminte chimice, pretul ingrasamintelor se va situa in acest an cu mult sub nivelul de anul trecut, in special pe pietele externe, iar cererea din lunile urmatoare va fi sub cererea din primul semestru din acest an.
In aceste conditii, decizia Azomures de a relua productia si de a face noi angajari ar putea sa-si gaseasca fundamentele in pretul mai redus pe care compania il va plati pentru gaze in perioada urmatoare, cand ar putea beneficia de gaze doar din productia interna, sau in programul "Primul Siloz" propus de Guvern, care i-ar putea ajuta pe agricultori sa aiba mai multi bani pentru ingrasaminte chimice.
Luna trecuta, Guvernul a propus un proiect de lege prin care marii consumatori de gaze naturale sa poata achizitiona gaze doar din productia interna, ceea ce ar reduce semnificativ costurile de productie in conditiile in care pretul din intern este cu mult sub pretul gazelor importate.
Perioada de aplicare a masurii ar fi mai - septembrie 2009, insa nu au aparut informatii oficiale privind lista companiilor care ar putea beneficia de aceasta masura.
Un alt motiv ar putea fi reprezentat de programul "Primul siloz", program prin care se incearca animarea agriculturii.
Practic, prin acest program, producatorii ar putea lua, pe baza unui certificat, credit de la banca pentru continuarea activitatii de productie, achizitionarea de ingrasaminte sau de utilaje agricole.

Analistii si distribuitorii nu vad o relansare a preturilor si a cererii in acest an
"Pana in decembrie anul trecut pretul ingrasamintelor chimice a scazut puternic, de la un nivel de circa 820 de dolari pe tona pentru uree in iulie la aproape 220 de dolari pe tona la finele anului. Pentru 2009 ma astept ca pretul mediu sa fie jumatate din pretul mediu pe 2008. De exemplu, daca la uree pretul mediu a fost anul trecut de 500 de dolari pe tona, anul acesta ma astept ca pretul mediu sa fie de 250 de dolari pe tona", spune Andrei Radulescu, analist la Target Capital.
Horatiu Suciu, reprezentantul firmei Entereprise, distribuitor autorizat al Azomures, spune ca in acest an pretul ingrasamintelor s-a mentinut constant, discount-urile fiind cele care au miscal nivelul final al pretului.
"Datorita discount-urilor practicate, preturile au variat cu 20% in acest an. In primul semestru am avut cerere pentru ingrasaminte, insa lipsa banilor a reprezentat o problema. In orice caz, surprinzator, in primele luni din 2009 s-a vandut mai bine decat anul trecut, probabil si pentru ca preturile au fost mai mici", spune Suciu.
Acesta declara ca, de obicei, in toamna nivelul cererii este cu mult sub nivelul din perioada de primavata, vanzarile reprezentand in acest timp maxim jumatate din vanzarile de primavara.
Conform indicelui preturilor la ingrasaminte chimice calculat de Institutul National de Statistica (INSSE), nivelul preturilor s-a mentinut in primul semestru in apropierea celor practicate anul trecut, spre deosebire de pietele externe, unde pretul a scazut puternic.
Cu toate acestea, producatorii locali se plang de lipsa cererii pe piata interna si cer in continuare subventii din partea Guvernului pentru achizitiile de ingrasaminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO