Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a ridicat de pe piaţa internaţională 500 mil. euro prin obligaţiuni MREL pe cinci ani la o dobândă de 7,25% , în scădere faţă de emisiunea precedentă, care a avut o dobândă de 9%

Banca Transilvania a ridicat de pe piaţa...

Autor: Eduard Ivanovici

29.11.2023, 17:44 3884

Grupul financiar Banca Transilvania (simbol bursier TLV) a ieşit din nou pe piaţa internaţională de capital, reuşind să atragă 500 de milioane de euro prin vânzarea unor obligaţiuni de tip MREL (minimum requirement for own fund and eligible liabilities) pe cinci ani, la o dobândă de 7,25%.

Conform datelor ZF, emisiunea de obligaţiuni a fost suprasubscrisă , ceea ce a permis scăderea dobânzii de la 7,75% la începutul operaţiunii de plasare de ordine la 7,25% în final.

Banca Transilvania va folosi aceşti bani pentru întărirea capitalului şi pentru oportunităţi care apar pe piaţă.  Acum câteva luni, instituţia de credit a vândut obligaţiuni de tip MREL pe patru ani la o dobândă de 9%.

Operaţiunea de vânzare a obligaţiunilor a fost coordonată de băncile Citi, ING, JPMorgan, cât şi de BT Capital Partners, divizia de brokeraj/investment banking a băncii din Cluj.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România în funcţie de active, iar acţiunile au atins un maxim istoric în acest an pe Bursa de Valori Bucureşti, capitalizarea fiind de 18,5 miliarde de lei, potrivit BVB.

Acţiunile TLV sunt pe plus cu 30% de la începutul anului încoace, pe un rulaj de 1,8 miliarde de lei şi un indice de referinţă BET în urcare cu 26%. În primele nouă luni din 2023, banca a înregistrat un profit consolidat de 2,3 miliarde de lei, în creştere cu 37% an/an. Veniturile operaţionale au urcat de la 4,4 miliarde la 5,6 miliarde de lei, arată raportul financiar la T3.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO