Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania creşte la o capitalizare record de 16,3 miliarde de lei, adică 3,3 miliarde de euro, la Bursa de la Bucureşti, plus 57% într-un an: peste 7 milioane de români sunt acţionari ai băncii fără să ştie

Banca Transilvania creşte la o capitalizare record de...

Autor: Liviu Popescu

03.08.2021, 00:08 22589

Banca vrea să-şi remunereze investitorii cu dividende cu un randament de 2,8% În aprilie banca a primit OK-ul acţionarilor pentru distribuirea unei acţiuni gratuite la 10 deţinute Ambele operaţiuni, programate pentru toamna acestui an.

Pe fondul propunerii de distri­bu­ire de dividende de 500 mil. lei către investitori din profitul pe 2020 şi din rezervele altor ani, res­pectiv un randament de 2,8% la preţu­rile curente de tranzacţionare, dar şi în con­textul unor aşteptări pentru rezultate finan­cia­re îmbunătăţite, Banca Transilvania a atins luni o capitalizare record la bursa de la Bucu­reşti. Astfel banca de la Cluj a ajuns la o va­loa­re de piaţă de 16,3 miliarde de lei (3,3 mld. euro), în creştere cu 26% faţă de începutul aces­tui an şi mai mare cu 57% faţă de luna au­gust din 2020, în contextul unei burse în creşt­ere cu 21%, respectiv 42%, arată datele agregate de ZF.

Spre comparaţie BRD, celalaltă acţiune ban­cară din structura indicelui BET, înre­gis­trea­ză de la începutul anului 2021 un plus 21% iar în ultimele 12 luni o creştere de 58%, potrivit BVB. BRD are 12,5 mld. lei capitalizare.

Luni după-amiază acţiunile băncii de la Cluj se tranzacţionau la maximul istoric de 2,845 lei pe unitate, pe fondul unor tranzacţii de aproape 4 mil. lei, preţul fiind în creştere cu 1,6%. Acestea erau cele mai performante acţiuni din cele 17 ale indicelui principal BET.

„TLV a început săptămâna la noi maxi­me istorice după ce vineri a fost publicat convo­catorul AGAO prin care sunt propuse divi­dende cash pe lângă acţiunile gratuite deja apro­bate. Anunţul vine după ce banca cen­trală europeană a ridicat restricţia pentru distribuirea de dividende şi după ce pe pieţele internaţionale am avut un sezon de raportări în creştere în sectorul bancar, astfel aşteptările fiind ridicate şi pentru băncile locale“, spune Radu Cojoc, broker la Goldring. În aprilie, ban­ca de la Cluj a primit aprobarea acţiona­rilor pentru majorarea capitalului social cu 574 mil. lei din profitul pe 2020 prin emiterea de acţiuni gratuite, respectiv 1 la 10 acţiuni deţinute.

Banca de la Cluj are o pondere de 20% din structura indicelui principal BET, fiind pe locul doi după Fondul Proprietatea, cu 20,2%. Ieri după-amiază şi acţiunile FP erau pe plus, respectiv 1,2%, ceea ce a susţinut şi creşterea indicelui principal cu 0,5% la aproximativ 11.902 puncte.

Vineri, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, banca de la Cluj a anunţat la bursă că va propune un dividend de 0,0792 lei pe acţiune din profitul pe 2020 cât şi din re­zervele altor ani. Astfel banca vrea să împartă 500 mil. lei cash cu investitorii, data ex-date pro­pusă acţionarilor la şedinţa din 8 sep­tem­brie fiind 22 septembrie iar data plăţii, 6 octombrie.

Cine sunt însă cei mai mari acţionari ai băncii de la Cluj şi cei care beneficiază de di­vidende şi de maximul istoric al capitalizării?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO