Burse - Fonduri mutuale

Bancile straine incearca sa preia controlul Bursei de la Bucuresti

Bancile straine incearca sa preia controlul Bursei de la Bucuresti

Click pentru imaginea intreaga

19.05.2008, 18:56 21

Patru societati de brokeraj apartinand unor grupuri financiare cu actionari straini au cerut modificarea actului constitutiv al Bursei Bucuresti (BVB) astfel incat bancile sa poata detine actiuni cu drept de vot in cadrul societatii, propunerea urmand sa fie discutata astazi in cadrul adunarii generale a actionarilor BVB.
Bancile straine au ajuns sa controleze direct si indirect, prin intermediul unor societati de brokeraj, circa 21% din capitalul social al BVB. Influenta lor in luarea deciziilor la BVB este insa redusa, comparativ cu pozitia lor pe piata, unde detin circa 40% din valoarea totala a tranzactiilor.
Statutul BVB permite doar societatilor de brokeraj participante la sistemul de tranzactionare sa detina actiuni cu drept de vot si, implicit, sa aiba un cuvant de spus in luarea deciziilor in cadrul societatii. Bancile pot detine doar actiuni preferentiale, fara drept de vot. Propunerea vine in contextul in care bancile straine incearca sa-si mareasca influenta in cadrul BVB, care ar putea deveni in urmatorii ani una dintre cele mai importante burse din regiune. Tranzactiile realizate cu actiuni BVB in ultimele luni indica o valoare a societatii de peste 240 mil. euro.
Unii dintre reprezentantii societatilor mari de brokeraj sunt nemultumiti de faptul ca influenta mare pe care micile societati de brokeraj o au in cadrul AGA, care, spun ei, franeaza dezvoltarea institutiei si a pietei.
Cele patru societati de brokeraj care au venit cu initiativa ca bancile sa devina actionari cu drepturi depline la BVB, BRD Securities, EFG Eurobank Securities, Alpha Finance si Piraeus Securities detin 5,2% din titlurile societatii. Ele au mai cerut ca societatile de brokeraj apartinand unor grupuri financiare sa poata transfera actiunile ordinare pe care le detin bancilor mama fara a acorda drept de preemtiune celorlalti actionari.
Cel mai mare actionar al BVB a devenit in ultimul an banca americana de investitii Morgan Stanley, care detine circa 5,5% din actiuni, din care 2,8% prin intermediul HTI Valori Mobiliare sunt actiuni cu drept de vot, iar 2,7% sunt actiuni preferentiale, pe care le-a achizitionat de pe piata.
Societatile de brokeraj controlate de bancile grecesti de pe piata locala reprezinta de asemenea, un grup important, detinand aproape 7% din actiunile BVB, iar bancile austriece au 4,44%. Bursa de Valori are si 124 de actionari persoane fizice, majoritatea fiind brokeri care au cumparat actiuni in ultimul an si care controleaza aproape 2% din actiuni. BVB a obtinut anul trecut un profit net de aproape 9 mil. euro, de doua ori mai mare decat in 2006. Conducerea BVB a propus incorporarea profitului in capital si majorarea lui, actionarii urmand sa discute astazi propunerea.
Bursa de la Bucuresti are o capitalizare de 25 mld. euro, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost in primele patru luni de circa 7-8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO