Burse - Fonduri mutuale

BCR a debutat marţi la Bursa de Valori Bucureşti cu prima emisiune internaţională de euroobligaţiuni a unei bănci din România, în valoare de 700 mil. euro

Foto: Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române

Foto: Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române

Autor: Eduard Ivanovici

03.06.2023, 11:31 1442

Banca Comercială Română (BCR) a listat marţi, 30 mai la Bursa de Valori Bucureşti prima emisiune internaţională de euroobligaţiuni verzi a unei bănci din România, sub simbolul bursier BCR27E, în valoare de 700 milioane de euro. Aceasta este prima finanţare prin obligaţiuni listate la bursă a BCR din acest an, iar valoarea totală a obligaţiunilor BCR disponibile la tranzacţionare este de peste 7,5 miliarde de lei, conform unui comunicat al BVB.

„Astăzi are loc o nouă premieră la Bursa de Valori Bucureşti, prin listarea emisiunii de euroobligaţiuni verzi a Băncii Comerciale Române, după emiterea în 2021 a primelor sale obligaţiuni verzi pe piaţa de capital locală. Banca Comercială Română îşi depăşeşte, astfel, recordul stabilit în urmă cu doi ani, când a emis cea mai mare emisiune de obligaţiuni la acea dată, cu valoare de un miliard de lei, repoziţionându-se ca fiind emitentul cu cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative şi verzi, deopotrivă. Banca Comercială Română ne arată şi de data aceasta că îşi respectă angajamentul şi implementează proiecte vizionare, care integrează criteriilor ESG în deciziile de alocare a capitalului, care vin în sprijinul dezvoltării economiei durabile”, spune Radu Hanga, preşedintele BVB.

Emisiunea marchează debutat băncii pe pieţele internaţionale de capital. BCR a emis 7.000 de euroobligaţiuni verzi, cu o valoare nominală de 100.000 euro şi cu scadenţă la 19 mai 2027 şi o rată fixă, anuală a cuponului de 7,625% în primii 3 ani şi o dobândă flotantă, cu plată trimestrială, începând cu 2026, conform EURIBOR la 3 luni + 4.539%. Emisiunea de obligaţiuni care intră marţi la tranzacţionare este prima emisă de BCR anul acesta şi a noua listată de BCR la bursa locală.

Prima emisiune de obligaţiuni emisă de BCR a ajuns la maturitate, în prezent fiind tranzacţionate în total opt emisiuni corporative şi verzi. Cea de-a doua emisiune de obligaţiuni emisă de bancă, în valoare de 600 milioane lei, se tranzacţionează din decembrie 2019 sub simbolul bursier BCR26. În 2021, BCR a listat alte trei emisiuni de obligaţiuni, dintre care una de obligaţiuni verzi, BCR28, BCR28A şi BCR28B. În 2022, BCR a listat pe Piaţa Reglementată a BVB trei emisiuni de obligaţiuni, dintre care prima şi a treia corporative, BCR27 şi BCR28C, în timp ce a doua a fost o emisiune de bonduri verzi, BCR27A, se arată în comunicat.

„Emisiunea listată astăzi este cu atât mai importantă cu cât vorbim despre cea mai mare finanţare a unui emitent din sectorul privat din România, realizată prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni verzi. Banca Comercială Română a arătat, astfel, interesul investitorilor pentru acest segment la nivel local şi european, cu impact direct în dezvoltarea economică durabilă, naţională şi internaţională”, adaugă Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Membră a Erste Group, BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO