Burse - Fonduri mutuale

BERD investeşte 10 mil. euro în cea mai mare finanţare antreprenorială de la Bursa de la Bucureşti, cea de 48 mil. euro a Autonom Services

BERD investeşte 10 mil. euro în cea mai mare finanţare...

Autor: Liviu Popescu

18.11.2021, 21:26 1901

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – cel mai mare investitor instituţional din România, a investit 10 milioane de euro în emisiunea de obligaţiuni de 48 de milioane de euro a Autonom Services, cel mai important jucător independent de pe pieţele de leasing operaţional şi rent-a-car din România.

Aceasta este prima emisiune de obligaţiuni din România legată de sustenabilitate şi prima emisiune din cadrul programului Autonom de finanţare corporativă pe cinci ani în valoare de 250 de milioane de euro. Autonom, companie antreprenorială controlată de fraţii Ştefan, îşi propune să îşi extindă parcul auto pentru a răspunde cererii crescute din partea întreprinderilor locale, reducând în acelaşi timp amprenta de carbon.

În conformitate cu strategia sa de sustenabilitate, până în 2025, compania intenţionează să reducă emisiile de dioxid de carbon ale parcului auto operaţional cu 25% şi cu 51% până în 2030, potrivit BERD.

“Finanţarea Autonom legată de sustenabilitate reprezintă o piatră de hotar pentru România, fiind primul instrument de acest tip emis pe plan local. Prin lansarea acestui program, care susţine strategia ambiţioasă de sustenabilitate a Autonom, compania îşi semnalează angajamentul de a-şi reduce semnificativ amprenta de carbon, ceea ce este în concordanţă cu obiectivele de decarbonizare ale ţărilor Uniunii Europene. Suntem mândri să sprijinim Autonom în demersul său de sustenabilitate”, spune Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria.

Obligaţiunile au o valoare nominală de 10.000 euro, maturitate de cinci ani şi o dobândă fixă de 4,11%, plătibilă anual şi ajustabilă în funcţie de îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate. Aceasta este prima emisiune a Autonom care vizează implementarea strategiei de sustenabilitate anunţată de companie la începutul lunii octombrie 2021.

Fondat în 2006 în Piatra Neamţ de antreprenorii Marius Ştefan şi Dan Ştefan, Autonom are peste 500 de angajaţi şi operează o flotă de peste 9.000 de maşini.

Autonom Services a listat în decembrie 2019 prima sa emisiune de obligaţiuni corporative în valoare totală de 20 de milioane de euro pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti.

În octombrie 2021, compania a elaborat un prospect de bază (aprobat de ASF la data de 10 noiembrie 2021), în contextul intenţiei de a atrage finanţări în valoare de până la 250 milioane de euro în următorii ani, prin implementarea unui program de emisiuni de obligaţiuni, în cadrul căruia vor putea fi emise mai multe tranşe de obligaţiuni.

În noiembrie 2021, compania a închis cu succes plasamentul privat pentru prima tranşă a programului de ofertă prin atragerea sumei de 48 de milioane de euro, de la investitori instituţionali, precum instituţii financiare internaţionale, fonduri deschise de investiţii, bănci, societăţi de asigurări.

Prima emisiune de obligaţiuni de tip SLB a companiei antreprenoriale româneşti va fi listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul AUT26E, în luna decembrie.

BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România şi a investit până în prezent 9,3 miliarde de euro prin intermediul a 477 de proiecte în această ţară, 77% din această sumă fiind investită în sectorul privat.

Autonom a colaborat cu BRD în calitate de Coordonator Unic al programului şi Aranjor al primei emisiuni de obligaţiuni, BT Capital Partners, în calitate de Manager/Grup de distribuţie pentru această emisiune, RTPR în calitate de consultant legal şi EY România pentru auditarea situaţiilor financiare ale companiei.

Autonom Services a încheiat primul semestru (S1) din acest an cu venituri consolidate de 178,1 mil. lei, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 12,5 milioane de lei, echivalentul unei majorări de 201,6% comparativ cu S1/2020.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO