Burse - Fonduri mutuale

Bill Gates, investiţii de 9 milioane de dolari la Fondul Proprietatea. Miliardarul american este investitor şi la sud-africanii care au eMAG în România

Bill Gates, investiţii de 9 milioane de dolari la Fondul Proprietatea. Miliardarul american este investitor şi la sud-africanii care au eMAG în România

Bill Gates, 65 de ani, cofondator al gigantului Microsoft, este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial, cu o avere estimată de revista americană Forbes la aproape 120 de miliarde de dolari. Prin investiţia la Fondul Proprietatea, Bill Gates ia expunere la companii de importanţă strategică pentru economia românească, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Petrom, în contextul în care Fondul Proprietatea este acţionar la acestea.

Autor: Liviu Popescu

16.12.2020, 19:15 1529

♦ Prin intermediul investiţiilor la fondul sud-african Naspers (acţionarul majoritar al eMAG) şi la Prosus (compania care reuneşte operaţiunile de e-commerce ale Naspers), Bill Gates are expunere la eMAG, PayU, OLX, Fashion Days şi Autovit ♦ Spre comparaţie, la final de 2018, miliardarul american avea o investiţie de 12,7 milioane de dolari la Fondul Proprietatea (1,2 mil. GDR-uri), iar la final de 2017 plasamentul se ridica la 27 de milioane de dolari (2,4 mil. GDR-uri), ceea ce înseamnă că Bill Gates a vândut din deţinerile la FP.

Prin intermediul fundaţiei ca­ritabile pe care o controlează împreună cu soţia sa, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial, este investitor la Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), societate listată dual la bursa de la Bucureşti şi la cea de la Londra, arată cel mai recent raport anual al fundaţiei publicat în această săptă­mână.

Astfel, prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active în gestionare de aproape 50 de miliarde de dolari la final de 2019, miliardarul american este investitor la Fondul Proprie­tatea, ceea ce înseamnă că are expunere indirectă la companii de importanţă strategică pentru România, precum Hidroelectrica, Petrom, Nuclearelectrica, în contextul în care Fondul este acţionar direct la aceste societăţi.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO