Burse - Fonduri mutuale

Bituleanu, CEO al Libra Internet Bank, la listarea obligaţiunilor de 4,3 mil. euro: Reuşita proiectului exact la începutul pandemiei dovedeşte în mod cert încrederea investitorilor în sistemul bancar şi apetitul lor de a investi în instrumente emise de băncile comerciale

Bituleanu, CEO al Libra Internet Bank, la listarea...

Autor: Tibi Oprea

03.09.2020, 13:38 207

Obligaţiunile emise de Libra Internet Bank (simbol bursier LIBRA30E) în valoare 4,29 de milioane de euro şi cu o dobândă anuală de 5% plătibilă semestrial au intrat astăzi la tranzacţionare pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“Este un moment deosebit de emoţionant, cel puţin pentru mine, că în al 48-lea an de activitate în domeniul bancar particip la ceva la care nu am mai participat în trecut. Am fost acum 25 de ani prezent la deschiderea bursei într-un moment festiv. Acum este un moment important pentru noi, pentru Bursă, dar şi pentru investitori. Listarea la Bursă a obligaţiunilor Libra este un lucru care în primul rând va crea pentru deţinătorii de obligaţiuni ceea ce foarte multă îşi doreşte, şi anume posibilitatea lichidizării acestor investiţii. Pentru bancă şi pentru sistemul bancar această operaţiune este un moment important în sensul că arată că în România există o bancă care nu are în spate un grup financiar-bancar international şi care, iată, reuşeşte să facă o operaţiune de success, pentru că subscrierea s-a făcut într-un timp foarte scurt într-un moment destul de delicat pentru economie”, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedinte CA al Libra Bank, în cadrul evenimentului de deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare de joi.

Banca a atras de la investitori 4,29 milioane de euro printr-un plasament privat de obligaţiuni subordonate, negarantate şi denominate în euro şi derulat pe piaţa de capital în perioada 17-23 martie 2020.

“Din seria de evenimente organizate de Bursă, consider că acesta are o caracteristică special. Succesul emisiunii de obligaţiuni Libra intermediate de Tradeville este o dovadă că investitorii au apetit investiţional în sectorul bancar. O nefericită potrivire calendaristică a făcut ca momentul lansării proiectului nostru să coincide cu vârful pandemiei COVID-19. Prognozele privind sănătatea publică şi sănătatea economică erau cel puţin îngrijorătoare. Reuşita proiectului exact în acea perioadă dovedeşte în mod cert încrederea investitorilor în sistemul bancar şi apetitul lor de a investi în instrumente emise de băncile comerciale”, a declarat Emil Bituleanu, director general al Libra Bank.

Cele 8.593 de bligaţiuni emise de Libra Internet Bank au valoarea nominală de 500 de euro şi maturitatea la data de 26 martie 2030 şi au fost subscrise de 27 de investitori, dintre care doi investitori instituţionali şi 25 de retail (o persoană juridică şi 24 de persoane fizice). Tradeville este brokerul ales pentru intermedierea acestei finanţări.

“Am fost foarte curajoşi cu toţii, am început plasamentul privat fix în prima zi a stării de urgenţă. Faptul că am reuşit să finalizăm operaţiunea cu success arată încrederea pe care investitorii o au în Libra Bank, una dintre cele mai premiate instituţii bancare în ultimii ani. (…) A contribuit la succesul plasamentului şi faptul că în plină stare de urgenţă Tradeville a oferit posibilitatea subscrierilor exclusiv online. (…) Vorbim de obligaţiuni subordinate care poartă o rată a cuponului de 5% anualizat, rata fiind plătibilă semestrial. Este vorba de o emisiune de 4,3 milioane de euro şi ne aşteptăm ca în cazul emisiunii de obligaţiuni Libra Bank, ca şi în cazul celorlalte emisiuni intermediate de Tradeville, să avem lichiditate pe piaţă. Faptul că Tradeville adresează cu prioritate clienţii de retail a determinat ca fiecare din listările de plasamente să se bucure de lichiditate pe piaţa de capital. În continuare vom vedea aceste obligaţiuni la tranzacţionare pe platforma Tradeville, în variant web, cât şi în variantă mobilă”, Mihaela Bîciu, director general al Tradeville.

În mai puţin de cinci ani, Libra Internet Bank şi-a dublat cota de piaţă, de la 0,65% în 2015 la 1,32% în 2019. Banca are o strategie de nişă, circa 30%-35% din portofoliu este în zona de real estate, în special în zona de dezvoltări imobiliare rezidenţiale, 14% profesii liberale, 18% agribusiness, 30% alte companii, 4% persoane fizice.

În ceea ce priveşte solvabilitatea, la iulie Libra este la 19%, Uniunea Europeană este la 18%, în timp ce sistemul bancar românesc este la 22%. În privinţa ratei de neperformanţă, Libra este la 1,8%, Uniunea Europeană la 2,6%, sistemul bancar românesc la 4,4%.

Libra Internet Bank a incheiat anul 2019 cu un profit net de 115,3 milioane lei (Ă20% vs. 2018) si active de 6,53 miliarde lei (Ă19,7% vs. 2018). La finalul anului trecut, Libra Internet Bank avea un protofoliu de credite in suma de peste 4 miliarde lei, dintre care cele mai mari ponderi le aveau real estate (36%) si companii (30%), urmate de profesii liberale si agribusiness, cu cate 16%, si persoane fizice (2%). Banca avea la sfarsitul anului 2019 o cota de piata dupa active de 1,32%, ocupand pozitia a 15-a in sistemul bancar romanesc.

În contextul generat de pandemie, după orimul semestru banca a obţinut un profit net de peste 25,7 milioane de lei, mai mic decât cel înregistrat la iunie 2019 (51 milioane lei), diminuare determinată şi de schimbarea metodologiei de constituire a provizioanelor, cun un model axat mai mult pe prognozele economice positive sau negative.

Emisiunea de obligatiuni Libra Internet Bank este a 11-a emisiune de obligatiuni care intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti in acest an. Valoarea tuturor celor 11 emisiuni de obligatiuni listate in acest an la BVB este de 2,59 miliarde lei (535 milioane euro). In anul 2019, Bursa de Valori Bucuresti a atins un maxim istoric al numarului de emisiuni de obligatiuni listate, fiind listate 18 emisiuni de obligatiuni, cu o valoare cumulata de 4,83 miliarde lei (1 miliard euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO