Burse - Fonduri mutuale

BlackRock, JPMorgan, Fidelity, Pictet şi Amundi, cele mai bune branduri de administrare a investiţiilor din Europa. Studiul din acest an arată că atributele ESG sunt mai râvnite decât oricând în Europa.

BlackRock, JPMorgan, Fidelity, Pictet şi Amundi, cele...

Autor: Tibi Oprea

18.04.2023, 07:40 1112

BlackRock, JPMorgan AM, Fidelity, Pictet AM şi Amundi sunt cele mai bune mărci de asset management din Europa, fiind toate cinci giganţi ai industriei atât prin prisma activelor gestionate, cât şi din perspectiva scalabilităţii operaţionale, potrivit ultimului raport Broadridge Fund Brand 50, realizat de fintech-ul global Broadridge Financial Solutions Inc. şi citat de Bloomberg.

Primele patru poziţii au rămas neschimbate de la un an la altul, în timp ce Amundi, cel mai mare admi­nistrator de investiţii din Europa, cu active sub gestiune de circa 1.900 mld. euro, a urcat o poziţie în 2022, până pe locul cinci. În 2018, Amundi ocupa locul 10 în acest top.

BlackRock rămâne cel mai mare manager de active din lume, cu circa 8.600 mld. dolari sub administrare şi ocupă primul în acest clasament. Este urmat de gigantul JPMorgan, cu active de 2.500 mld. dolari. Fidelity completează acest podium, cu 620 mld. euro sub gestiune, iar Pictet AM ocupă locul patru, cu 219 mld. franci elveţieni (223 mld. euro).

Pe următoarele cinci locuri sunt clasate Robeco, Schroders, iShares, Nordea şi Flossbach von Storch.

Raportul Broadridge Fund Brand 50 este un studiu independent anual al celor mai performante branduri globale de companii de administrare a investiţiilor, ajuns la ediţia cu numărul 12. FB50 adună peste 1.200 de inter­viuri cu distribuitorii de fonduri din Asia-Pacific, Europa şi SUA pentru a oferi date unice şi informaţii despre nevoile şi preferinţele cumpărătorilor.

Aceştia numesc primii trei furnizori de fonduri pe baza a 10 atribute: gândire orientată către client, strategie de investiţii atrăgătoare, expertiză în ceea ce fac, păstrarea informării, inovare/adaptare la schimbarea pieţei, stabilitatea echipei de management al investiţiilor, soliditate, jucător internaţional cheie, cunoştinţe locale, responsabilitate socială/sustenabilitate. Răspunsurile date la aceste întrebări, dar şi altele sunt adunate folosind analize statistice şi transformate într-un „Scor total al mărcii”, după care sunt clasaţi administratorii.

Studiul FB50 din acest an dezvăluie faptul că atributele ESG sunt mai râvnite şi mai analizate decât oricând în Europa. Broadridge Fund Buyer Focus Intelligence (FBFI) arată că apetitul lor pentru activele ESG s-a dovedit a fi una dintre singurele zone în care s-a înregistrat cerere în contextul scăderii apetitului la risc în 2022.

Acest lucru oferă managerilor de active şansa de a traduce atributele „verzi” într-un avantaj competitiv real. Studiul mai arată că percepţiile pozitive cu privire la caracteristicile de sustenabilitate ale unei firme pot avea un impact enorm asupra succesului managerilor mai mici.

ESG nu este însă singura schimbare care afectează sentimentul cumpărătorilor de fonduri. Strategiile de creştere performante din timpul pandemiei încep să sufere corecţii, ceea ce, în unele cazuri, a determinat managerii de investiţii să coboare în clasament. În unele cazuri, daunele reputaţiei au fost extreme – firmele care se confruntă cu scandaluri, proceduri penale sau expunere semnificativă în Rusia au suferit toate scăderi abrupte în clasament.

„Ne aflăm în mod clar într-o nouă eră a investiţiilor etice, în care cumpărătorii de fonduri nu vor menţine relaţii cu firme ale căror activităţi nu îşi îndeplinesc standardele morale, indiferent de performanţa fondului”, notează Broadridge.

Broadridge Financial Solutions Inc. este un fintech global cu 5 miliarde de dolari venituri care oferă infrastructură critică ce stimulează investiţiile, guvernanţa corporativă şi comunicarea. Listată pe Bursa de la New York sub simbolul BR, Broadridge oferă soluţii bazate pe tehnologie care duc la transformarea afacerii pentru bănci, brokeri şi dealeri, administratori de active şi de avere şi companii publice.

Platformele tehnologice şi operaţionale ale Broadridge Financial Solutions stau la baza tranzacţionării zilnice a peste 9 trilioane de dolari cu acţiuni, titluri cu venit fix şi alte instrumente. Compania face parte din indicele S&P 500 şi are peste 13.000 de angajaţi în 21 de ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO