Burse - Fonduri mutuale

Bloomberg: Franklin Templeton vrea să reproducă modelul Fondului Proprietatea în pieţe ca Ucraina sau Africa de Sud după recordul de 1,9 mld. euro al IPO-ului Hidroelectrica

Bloomberg: Franklin Templeton vrea să reproducă modelul...

Autor: Tibi Oprea

10.07.2023, 13:01 1196

După ce Fondul Proprietatea tocmai a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială a anului din Europa, de 1,9 miliarde de euro, prin vânzarea participaţiei la producătorul de energie electrică Hidroelectrica, Franklin Templeton, compania americană care administrează FP, vrea să reproducă modelul Fondului şi în alte părţi ale lumii – din Ucraina până în Africa de Sud.

„Credem că este un model care poate fi replicat. Am purtat discuţii cu o serie de alte ţări în legătură cu înfiinţarea unui vehicul similar cu Fondul”, spune Johan Meyer, CEO al diviziei din România a Franklin Templeton, într-un interviu pentru Bloomberg.

Înfiinţat iniţial de statul român ca modalitate de despăgubire a persoanelor expropriate abuziv în timpul regimului comunist, Fondul Proprietatea este în prezent un vehicul independent administrat de Franklin Templeton, încă din 2010. FP deţine participaţii minoritare şi în alte companii, printre care 20% la Aeroporturi Bucureşti, 12% la Engie România şi 20% la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Meyer a spus că modelul Fondului poate funcţiona şi în alte foste ţări comuniste, cum ar fi Ucraina, dacă ar exista voinţă politică. La începutul acestui an, Franklin Templeton a semnat un memorandum de înţelegere cu Uzbekistan pentru a crea un fond naţional de investiţii care să ajute la atragerea investitorilor străini în companiile de stat.

„Mi-ar plăcea foarte mult să văd că se încearcă acest lucru şi în Africa de Sud, unde există un număr foarte mare de entităţi deţinute de stat care ar putea beneficia foarte mult de pe urma unei game mai largi de acţionari”, spune Meyer, care este sud-african.

Încasările din vânzarea participaţiei Fondului la Hidroelectrica vor fi distribuite acţionarilor săi, printre care se numără fonduri de pensii, în lunile următoare sub formă de dividende. Valoarea netă a activelor FP va scădea după această tranzacţie, Fondul intenţionează să înceapă să ceară acţionarilor flexibilitate pentru a începe să facă noi investiţii care să sporească VAN-ul.

Franklin Templeton va începe discuţiile pentru prelungirea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea în următoarele luni şi ar putea începe un nou mandat în aprilie 2024. De asemenea, va continua să exploreze planurile actuale de a lista mai multe participaţii din portofoliu, în special cele la Salrom şi la Aeroporturi Bucureşti, potrivit lui Johan Meyer.

„Acestea sunt companii care ar putea fi listate de sine stătător”, a declarat Meyer, care a spus că este prea devreme pentru a discuta calendarele pentru alte IPO-uri.

Acţiunile FP au crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani, depăşind creşterea de 141% a indicelui de referinţă BET din aceeaşi perioadă. De la începutul acestui an, acţiunile înregistrează o scădere de 8,6%, în timp ce indicele principal BET, din care fac parte, are un plus de 8,1%, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO