Burse - Fonduri mutuale

Blue-chips-urile au pierdut 10 mld. euro in 6 luni

Blue-chips-urile au pierdut 10 mld. euro in 6 luni

Click pentru imaginea intreaga

24.01.2008, 19:25 20

Valoarea companiilor de pe Bursa de Valori s-a redus in ultimele sase luni cu peste 12 mld. euro, pe fondul scaderilor generalizate ale actiunilor listate si a deprecierii leului fata de euro, ajungand la nivelul din 2006.
Cele mai mari 11 companii listate au pierdut la un loc 10 mld. euro, din care Petrom - 3,8 mld. euro si BRD - 2,4 mld. euro.
Doar de la inceputul anului de pe Bursa s-au evaporat 7 mld. euro, fara a lua in considerare piata RASDAQ. In aceste conditii, unele dintre companiile mari de pe Bursa si-au injumatatit valoarea fata de maximele atinse in luna iulie a anului trecut. Un exemplu este SIF Transilvania, a carei valoare a depasit pentru cateva zile pragul de un miliard de euro la mijlocul anului trecut, care a ajuns in urma scaderilor de ieri la o capitalizare de 487 mil. euro. SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) au pierdut la randul lor peste 300 mil. euro din capitalizare in ultima jumatate de an.
Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) era evaluat in iulie la 2,3 mld. euro. In prezent, capitalizarea Alro a coborat la 1,27 mld. euro. Scaderea Alro a venit in contextul in care compania a raportat cresteri substantiale de profit in primele noua luni din 2007.
Cele mai spectaculoase scaderi le-au inregistrat insa Petrom si BRD, cele mai mari companii de pe Bursa. Valoarea Petrom s-a redus in ultimele sase luni cu circa 3,8 mld. euro, de la un nivel de aproape 10 mld. euro. Pretul actiunilor companiei petroliere a ajuns in ultimele zile la 0,4 lei, cel mai mic nivel inregistrat de la sfarsitul lui 2005.
Titlurile BRD au ajuns si ele la nivelul de la inceputul anului trecut, iar valoarea de piata a bancii s-a redus cu 2,4 mld. euro, la 3,65 mld. euro.
Scaderile puternice inregistrate de cele mai mari companii de la Bursa nu sunt justificate de rezultatele acestora, iar tot mai multi brokeri sustin ca preturile acestora au devenit atractive pentru cumparatori. Scaderile spectaculoase din ultima perioada au fost cauzate in special de investitorii straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO