Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Au fost publicaţi principalii parametri pentru IPO-ul Agricover: ofertă de maximum 416 milioane de lei, care începe pe 4 mai şi se termină pe 16 mai 2023. Evaluare de 1 mld. lei a companiei

BREAKING. Au fost publicaţi principalii parametri pentru...

Autor: Liviu Popescu

03.05.2023, 16:52 3834

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri 3 mai 2023 prospectul de ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni pentru Agricover Holding, într-o ofertă de maximum 416 milioane de lei şi care se va derula de joi,4 mai şi până pe 16 mai.

Prospectul urmează să fie public în perioada următoare. Acesta va conţine evaluarea companiei cât şi principalele caracteristici ale ofertei.

Astfel, obiectul ofertei constă în maximum 833 milioane de acţiuni, din care 278 milioane de lei sub forma de majorare de capital, maximum 151 milioane de acţiuni vândute de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi maximum 404 milioane de unităţi de către acţionarul majoritar Jabar Kanani.

Preţul de subscriere: maximum 0,5 lei pentru investitorii de retail iar pentru cei instuţionali, orice preţ mai mic sau egal cu 0,5 lei. “Pasul de preţ este 0,01 lei”. Wood este brokerul ofertei, iar Tradeville distribuitor.

În urmă cu câteva săptămâni Agricover anunţase că intenţionează să aibă un free float de 40% ceea ce înseamnă că pe baza datelor publicate acum pe site-ul companiei, cu privire la aprobarea de către ASF a IPO-ului, evaluare companiei este de aproximativ 1 mld. lei.

În 2022, Agricover a înregistrat venituri de 2,55 miliarde de lei, o creştere de aproximativ 50% faţă de 2021, şi un profit net consolidat de aproximativ 91,3 milioane de lei, o creştere de circa 7% în comparaţie cu 2021. Grupul a continuat să îşi extindă portofoliul de clienţi, furnizând inputuri agricole şi finanţare pentru 9.949 de clienţi, dintre care aproximativ o treime au beneficiat de produse şi/sau servicii furnizate atât de Agricover Distribution, cât şi de Agricover Credit.

Grupul are două segmente principale de activitate: distribuţia de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA („Agribusiness”) şi finanţarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituţie financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA („Agrifinance”). Cele două segmente generează împreună majoritatea veniturilor şi rezultatelor operaţionale ale Grupului.

În prezent, principalii acţionari ai Agricover sunt Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269%, şi BERD, cu o participaţie de 12,727%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO