Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca Bursa n-ar trebui s-o ia asa de mult inaintea economiei. Mai e loc de crestere?

Brokerii cred ca Bursa n-ar trebui s-o ia asa de mult inaintea economiei. Mai e loc de crestere?
31.08.2009, 18:53 46

Unii brokeri spun ca Bursa a luat-o mult inaintea economiei si ca entuziasmul investitorilor, care au dus indicii pietei in sus cu 100% in ultimele sase luni, este putin deplasat avand in vedere ca inca nici nu s-au vazut semne de redresare la nivel intern. Pe de alta parte, managerii de fonduri sustin ca actiunile mai au loc de crestere, dupa ce fondurile pe care le administreaza au castigat pana la 75% din cresterea Bursei in acest an.

"Nu cred ca ar trebui sa fie entuziasmul acesta in piata avand in vedere ca suntem la apogeul crizei si poate ca Bursa n-ar trebui s-o ia asa de mult inaintea economiei. Americanii au inceput sa creasca la primele semne de relansare, dar aceste semne inca nu se vad la noi", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.

Majoritatea brokerilor din piata se asteapta ca indicii pietei sa inchida anul cel mult la acelasi nivel din prezent si vad posibilitatea ca Bursa sa coboare cu pana la 20% fata de cotatiile actuale.

 

Brokerii pariaza acum pe corectii

"In piata este o asteptare pentru o corectie, ramane de vazut amploarea acesteia, dar nu ma astept la corectii severe de acum si pana la sfarsitul anului. Pe de alta parte sunt evenimente care ar putea decupla Bursa de evolutia internationala, unul dintre ele fiind initiativa legislativa pentru eliminarea pragului la SIF-uri", spune Liviu Avram, director de tranzactionare in cadrul Piraeus Securities.

Si directorul general adjunct al Broker Cluj, Darie Moldovan, spune ca pana la finele anului nu prea sunt motive de optimism, dupa ce piata nu a reusit sa-si depaseasca maximele in ultima perioada.

"Deocamdata piata a testat un nivel de rezistenta de 22.500 pe indicele BET-FI. Pe parcursul lunii august au fost cam trei momente in care nu s-a putut trece de acest nivel si in acest context este greu sa ai previziuni optimiste in perioada aceasta. Pentru urmatoarele saptamani ne asteptam la o tranzactionare intr-un interval strans de cotatii. In septembrie se vorbeste de intrarea de bani din afara.  Pot sa apara si corectii de pana la 10% de aici in jos", spune Moldovan.

 

Fara bani straini cresterea nu mai e sustenabila

"Nu ma astept la o perioada linistita de acum si pana la finalul anului pentru ca sunt alegerile prezidentiale, sunt restructurarile din sectorul de stat care asa cum se vad acum vor avea un impact negativ asupra economiei si implicit asupra emitentilor de la Bursa. Daca venirea strainilor pe Bursa nu se va produce, cred ca piata ar putea inchide anul cu 15-20% mai jos fata de nivelul din prezent. Nu vad semne de crestere decat banii veniti de afara care ar putea sa contrabalanseze stirile negative de pe plan intern. Se poate acumula in aceasta perioada pentru anul viitor cand se porneste un altul care are toate sansele sa fie mai bun ca 2009", spune Marcel Murgoci.

 

Managerii de fonduri raman optimisti

Administratorii de fonduri spun ca nu exista argumente pentru ca piata sa fie afectata de o scadere semnificativa in aceasta toamna, ci doar de corectii de scurta durata pe un trend ascendent.

"Nu vad potential pentru o corectie semnificativa in urmatoarele luni. Daca va fi insa o corectie, aceasta nu va fi speculata pentru a marca exituri, data fiind lichiditatea foarte scazuta din piata, ci doar pentru consolidarea de pozitii", este de parere Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

Chiar daca majoritatea actiunilor din piata au inregistrat cresteri anul acesta, valorile actuale ale actiunilor sunt departe de a fi cele reale, crede Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.

"Mai este loc de crestere pe piata de actiuni. Doar dupa ce actuala valoare a actiunilor se va dubla putem spune ca am ajuns la valori reale. Scaderile din 2007 si 2008 au fost foarte puternice, iar actiunile sunt in continuare foarte ieftine, in ciuda cresterilor de anul acesta. Astfel ca din punct de vedere fundamental, piata de actiuni ar trebui sa creasca in perioada urmatoare", spune Pascu.

 

Rezultatele nu sunt convingatoare

Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management, este insa de alta parere.

"Prelungirea unei reveniri a cotatiilor bursiere face parte dintr-un raliu tehnic pe o piata bear, iar ce se va intampla in perioada urmatoare va confirma acest lucru. Societatile listate nu au raportat castiguri care sa genereze o consolidare a unui trend de revenire. Exista in continuare o criza a creditarii si inca nu am asistat la cresteri la nivelul indicatorilor de productivitate si al investitiilor. Daca raliul de anul acesta s-a bazat in principal pe emotii, pentru un trend consolidat de revenire avem nevoie de date rationale", spune Neacsu.

Evolutia bursei locale din aceasta toamna va depinde de indicatorii macroeconomici din plan extern, precum si de rezultatele celor mai importante economii din plan global, spun administratorii.

Dar si de sentimentul investitorilor si de importanta pe care o vor acorda vestilor pozitive sau negative din urmatorul interval.

"Pentru urmatoarele luni, orice scenariu este posibil. Un lucru este insa sigur: selectia activelor va deveni tot mai importanta, pentru ca emitentii nu vor evolua identic in revenirea economica", a spus Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO