Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la EFG Eurobank Securities pregatesc ofensiva pe piata de retail

Brokerii de la EFG Eurobank Securities pregatesc ofensiva pe piata de retail

Ioana Vladila, directorul general al EFG Securities, lucreaza la casa de brokeraj inca din 2001, cand societatea se numea Capital Securities

18.09.2007, 18:03 132

Reprezentantii societatii mizeaza pe reteaua vasta a bancii mama (Bancpost), dar spun ca extinderea va presupune un efort suplimentar, atat pe partea de logistica, cat si in ceea ce priveste research-ul si trading-ul.
"Intentionam sa acoperim si acest segment si credem ca societatea noastra are un potential important de dezvoltare avand in vedere resursele putin exploatate ale grupului EFG si ale bancii. Ne vom concentra insa in continuare pe investitorii institutionali, clientii nostri traditionali", a declarat pentru ZF Ioana Vladila, directorul general al EFG Eurobank Securities.
Compania se afla intre primii zece intermediari de pe Bursa de Valori din punctul de vedere al rulajului, iar cea mai mare parte a clientilor sai este reprezentata de investitori institutionali, fonduri de investitii sau fonduri de hedging.
Reprezentantii EFG Securities spun ca au in plan extinderea pe segmentul de retail, dar ca deocamdata piata nu este destul de puternica. Ei adauga faptul ca intentioneaza sa se foloseasca de reteaua bancii mama pentru a castiga un segment cat mai important de investitori si ca tinta o vor reprezenta insa clientii bancii cu resurse financiare peste medie.
Viziunea celor de la societatea de brokeraj este una mult mai ampla. Ei doresc sa ofere clientilor din banci, servicii integrate de investitii in active, asa cum se intampla in Grecia, acolo unde grupul isi are sediul central.
"Vrem ca atunci cand clientul intra intr-o sucursala a bancii sa i se propuna mai multe alternative de investire. Pe de-o parte, sunt clasicele depozite, apoi fondurile de pensii, fondurile de investitii si acum investitiile directe pe Bursa. Aceste lucruri se intampla deja in Grecia", spune Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
Parerile celor doi reprezentanti ai casei de brokeraj sunt rezervate in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare in urmatorii ani ai pietei de retail. Laurentiu Floroiu sustine ca o crestere sustenabila a numarului jucatorilor din piata este de dorit, cu atat mai mult cu cat si investitorii institutionali romani vor reprezenta o forta din ce in ce mai puternica prin aparitia si dezvoltarea fondurilor de pensii si de investitii. Pe Bursa sunt in prezent doar 30.000 de conturi active, conform ultimelor date ale institutiei, un numar mult prea mic, daca ne raportam la populatia Romaniei si la statisticile celorlalte state din Europa Centrala.
EFG Eurobank Securities este partenerul exclusiv in Romania al Auerbach & Grayson, broker cu sediul in Statele Unite, cooperare care se desfasoara cu succes de mai bine de zece ani.
De altfel, reprezentantii EFG se deplaseaza de mai multe ori pe an in Statele Unite la road-show-uri pentru a prezenta oferta de investitii in piata romaneasca de actiuni.
Daca in urma cu doar cativa ani marimea restransa a pietei impiedica orice incercare de a atrage investitori mari pe Bursa din Romania, lucrurile au evoluat, iar acum sunt prezente la Bucuresti fonduri de investitii cu viziuni de investire tot mai diversificate. Cu toate acestea, piata romaneasca ramane una destul de mica in viziunea institutionalilor straini.
"Fondurile pe care le avem drept clienti au strategii de investire dintre cele mai diverse. Sunt in primul rand cele care prefera companiile large-cap, precum Petrom sau BRD. Regasim apoi clienti dedicati investitiilor in SIF-uri, datorita portofoliilor foarte diversificate pe care acestea le administreaza, iar in ultimele 18 luni s-a simtit un interes aparte pentru companiile small-cap", spune Laurentiu Floroiu.
Cei de la EFG Securities sustin insa ca in ultimul an si RASDAQ-ul a intrat in vizorul investitorior mari, odata cu sporirea lichiditatii pe acest segment de piata. Ei spun ca societati ca Albalact, Dafora sau Armax au devenit foarte interesante pentru fondurile specializate pe investitii intr-un anume domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO