Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Era normal sa creasca dupa ce a scazut atat de mult in ultimele luni

Brokerii: Era normal sa creasca dupa ce a scazut atat de mult in ultimele luni

Liviu Giugiumica, director general UniCredit CA IB Securities: N-as putea spune ca a revenit apetitul investitorilor pentru investitiile la Bursa. Cred ca este vorba despre o corectie tehnica dupa scaderile puternice din ultima perioada, cand piata a fost caracterizata de un pesimism excesiv. Poate fi si efectul rezultatelor macroeconomice anuntate pe primul semestru, dar si o conjunctura favorabila determinata de scaderea pretului titeiului. Pana la revenirea investitorilor pe Bursa mai e insa drum lung.

03.09.2008, 19:26 18

Cele mai lichide 25 de actiuni de pe Bursa, cuprinse in indicele BET-XT, au castigat in medie peste 6% in ultimele doua sedinte de tranzactionare, dupa ce pierdusera 35% de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august. Tonul revenirii l-au dat SIF-urile, insa cresteri semnificative au inregistrat si alte actiuni, precum Broker Cluj (BRK) sau Impact (IMP), aflate in topul perdantelor in acest an.
"Este un lucru cert ca atunci cand piata scade rapid va reveni cu aceeasi intensitate. In ultimele doua zile s-au anulat din scaderile lunii august, atunci cand am avut parte de corectii nejustificate, venite pe baza unei presiuni la vanzare si a lipsei de investitori. Rapoartele privind economia Romaniei sunt bune, perspectivele de asemenea, iar actiunile au ajuns la preturi extrem de mici, inclusiv SIF-urile", sustine Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
Unii brokeri sustin ca stirile pozitive din ultimele zile, cum sunt cresterea economica record a Romaniei sau scaderea pretului petrolului, au adus mai multi investitori in piata, chiar si fonduri straine, care au fost foarte discrete in ultimele luni.
"Cred ca au fost ordine de afara, acestea intrand in piata dupa ora 11-12. Posibilii investitori straini au fost atrasi probabil de anuntul de luni privind cresterea economica a Romaniei, precum si faptul ca au stat prea mult timp in afara pietei noastre", spune Octavian Dragolea, seful sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.
"Nu ma asteptam la un rebound atat de puternic al SIF-urilor ieri. Volumul tranzactionat in ultimele zile a atras cu siguranta atentia, fiind superior mediei inregistrata in ultima luna. S-au simtit niste jucatori mai mari in piata insa nu cred ca motivul cresterii puternice a constat in prezentarea rezultatelor economiei nationale, destul de predictibile de altfel", crede Georgiana Pacesila, broker la Confident Invest.
Brokerii care lucreaza preponderent cu fonduri straine sunt insa mai rezervati cu privire la cresterile din ultimele doua zile sustinand ca e prematur sa se vorbeasca despre o revenire a investitorilor straini.
"N-as putea spune ca a revenit apetitul investitorilor pentru investitiile la Bursa. Cred ca este vorba despre o corectie tehnica dupa scaderile puternice din ultima perioada, cand piata a fost caracterizata de un pesimism excesiv. Poate fi si efectul rezultatelor macroeconomice anuntate pe primul semestru, dar si o conjunctura favorabila determinata de scaderea pretului titeiului. Pana la revenirea investitorilor pe Bursa mai e insa drum lung", sustine Liviu Giugiumica, directorul general al UniCredit CA IB Securities.
Cresterile puternice din ultimele doua zile sunt puse si pe seama lichiditatii reduse de pe Bursa, care a favorizat si scaderile dramatice din ultimele luni. Chiar daca valoarea tranzactiilor a depasit ieri 12 mil. euro, acestea se situeaza inca mult sub nivelul din urma cu un an.
"Un motiv pentru cresterile puternice de ieri este si lichiditatea scazuta a pietei. Este mult mai usor de ridicat cotatiile cu o suma mica de bani. Actiunile au scazut pana la un nivel la care nu mai era nici o logica pentru alte pierderi. In plus, analizele fundamentale spun ca actiunile sunt bune de cumparat", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El sustine insa ca un motiv ar putea fi si lupta de la varful conducerii SIF Oltenia.
"Posibile motive ar putea fi gasite in scaderile nejustificate ale cotatiilor din ultimele luni, probabil si a datelor foarte bune venite de la Uniunea Europeana, insa cel mai important este scandalul de la SIF Oltenia, unde doi actionari importanti pot porni o lupta pentru conducere. Este normal ca daca se doreste o impunere a unuia dintre actionari pretul titlurilor sa nu scada, ci dimpotriva sa creasca. Lupta pentru putere a dus mereu la cresterea cotatiilor societatilor", explica Ceuca.
SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat ieri cea mai mare crestere din grupul SIF-urilor, 10%, in timp ce indicele BET-FI a crescut cu 8%. Cresterea SIF-urilor a fost sustinuta si de raportul favorabil emis la sfarsitul saptamanii trecute de Raiffeisen Capital&Investment (RCI), desi brokerii sustin ca nu acesta a fost factorul determinant.
"Nu cred ca raportul celor de la RCI a dus neaparat la cresterile puternice de ieri. Asta ar insemna ca orice companie mai puternica sa poata duce pretul actiunilor dupa targetul stabilit. Previziunile lor au fost bune, insa este greu sa duci atat de sus preturile dupa un raport. Este necesara in continuare inca o crestere de 5-6%, pentru a recupera toata corectia din luna trecuta. Daca vom reusi sa ajungem la preturile de la inceputul lunii august, atunci putem vorbi de un trend ascendent. Trebuie sa mai asteptam insa cateva zile pentru a vedea cum va evolua piata", spune Rares Nilas.
Octavian Dragolea sustine ca nu doar cei de la RCI au recomandat cumpararea in ultima perioada, insa probabil ca raportul acestora a avut un impact mai puternic.
El crede ca evolutia din ultimele doua zile ar putea reprezenta un nou inceput, cu conditia de a renunta insa la a face comparatii intre Bursa noastra si pietele externe. "Nu ma astept sa avem parte numai de cresteri in continuare, dar sper ca sedintele trecute sa fie un semnal bun si pentru ceilalti investitori din piata".
Pentru toata lumea insa, evolutia Bursei de la Bucuresti ramane sub semnul pietelor externe.
"Conditia esentiala pentru ca fondurile straine sa revina cu plasamente substantiale la BVB este situatia financiara internationala, asa ca ar trebui sa privim in continuare cu atentie spre marile economii ale lumii. Atractivitatea emitentilor BVB nu a crescut peste noapte de aceea nu cred ca situatia din sedinta trecuta trebuie sa fie considerata ca un semnal al unei reveniri, fiind nevoie de o confirmare", conchide Georgiana Pacesila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO