Burse - Fonduri mutuale

Brokerii îi răspund lui Vlădescu: Şi noi suntem dezamăgiţi, dar avem nevoie şi de sprijinul statului

Brokerii îi răspund lui Vlădescu:  Şi noi suntem dezamăgiţi, dar avem nevoie şi de sprijinul statului

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Cojocar

15.06.2011, 23:56 746

Brokerii şi reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti recunosccă se putea face mai mult pentru atragerea de companii private pebursă, dar spun că fără exemple pozitive şi implicare din parteastatului este greu de dezvoltat piaţa de capital.

Fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu a declarat într-uninterviu acordat ZF că Bursa de la Bucureşti nu a reuşit să devinăo instituţie suficient de credibilă pentru a reprezenta oalternativă de finanţare şi că cei care "tot ţipă" să fie listatecompanii de stat nu vorbesc şi de faptul că ei nu au reuşit săatragă companii private pe bursă.
"Şi eu sunt foarte dezamăgit şi cred că brokerii puteau să facămult mai mult. De ce nu se implică? Este foarte complicat să aducicompanii private la bursă şi să emiţi unităţi de fond. Nu suntmulţi brokeri care să ştie şi totodată să-şi asume acest lucru.După ce că avem listări puţine, aţi văzut că unele nici nu suntsubscrise", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele firmei debrokeraj Intercapital Invest, unul dintre cei mai activiintermediari pe partea de listări în ultimii ani.
"Adevărul este undeva la mijloc. Adică nici brokerii n-au atrascompanii private pe bursă, dar şi statul putea face mai mult înceea ce priveşte listarea companiilor din portofoliu", mai spunePaşol.
De aceeaşi părere este şi Marius Trif, directorul general alCarpatica Invest. "Este mai greu de atras emitenţi pe bursa de lanoi decât pe celelalte burse din regiune. La Varşovia, dacă aivenit cu un emitent, în câteva ore se vinde compania. La noi piaţaeste mică şi nici nu avem prea mulţi cumpărători. Este un cercvicios din care trebuie să ieşim. Listarea de către stat decompanii pe bursă este un motor care va aduce volume şi cusiguranţă o să se deblocheze şi piaţa de capital", spune Trif.
Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, spune că afăcut mereu eforturi pentru a atrage companii din mediu privat, darcă piaţa are nevoie de companii mari pentru a ajunge la masacritică la care să fie considerată o alternativă de finanţarepentru mediul privat.
"Pentru a atinge masa critică, piaţa de capital are nevoie decompanii mari din sectoare importante ale economiei. Acestea sunt,din păcate, companii controlate de stat. Antreprenorii privaţi aunevoie de exemple din sectorul de stat pentru a fi încurajaţi săcaute finanţare pe bursă", explică Farmache.
Preşedintele BVB spune însă că nu-l surprind declaraţiile luiVlădescu. "Nu pot să spun că domnul Vlădescu a fost un prieten alpieţei de capital în timp şi ştim foarte bine poziţia sa îndomeniul fiscalităţii."
În primul său mandat de ministru al finanţelor, în 2006, SebastianVlădescu a susţinut introducerea impozitului de 16% şi pentrucâştigurile obţinute pe piaţa de capital, explicând că investitoriide pe bursă nu sunt mai importanţi decât cei care investesc într-o"cârnăţărie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO