Burse - Fonduri mutuale

Brokerii resimt absenteismul investitorilor de pe Bursă

Brokerii resimt absenteismul investitorilor de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

02.09.2011, 00:04 617

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de joi în stagnare, revenind la nivelul de miercuri în ultima oră, însă pe un rulaj asigurat în principal de trei acţiuni, iar titlurile Oltchim (OLT) au încheiat în creştere cu aproape 10,57%.

Spre finalul şedinţei, pieţele vest-europene au început să revină uşor, iar piaţa de la Londra a trecut chiar pe creştere uşoară după publicarea unor date privind şomajul în SUA. Astfel, şi bursa de la Bucureşti s-a întors la nivelul de la închiderea de miercuri.

"Dacă în ultimul timp lichiditatea a fost dată de transferurile de pe BRD, unde Société Générale a achiziţionat câteva pachete consistente de acţiuni, în rest până şi acţiunea Fondul Proprie­ta­tea a intrat în anonimat şi nu a mai reuşit să stârnească interesul investitorilor. În cazul FP, probabil investitorii aşteaptă ca statul să termine de alocat toate ac­ţiunile către cei în drept, să vadă stra­te­gia acestuia de continuare a despă­gu­birilor şi abia apoi îşi vor face strategia de viitor", a declarat Adrian Tod, direc­torul general al Rombell Securities.

Cei mai mulţi investitori de la BVB au continuat să fie prudenţi la tran­za­c­ţionare, astfel că lichiditatea a fost din nou concentrată doar pe câteva acţiuni. Astfel, titlurile BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP) şi Electroargeş (ELGS) au asigurat 74% din rulajul pieţei, de 34,9 milioane lei (8,2 milioane euro).

La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu numai 0,15%. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu doar 0,27% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

"În viitor cred că SIF-urile vor capta atenţia investitorilor dacă se va ajunge la un rezultat pozitiv în urma negocierilor cu Erste Bank. În acest scenariu, cred că este posibil să vedem preţurile acţiunilor SIF bine de tot pe plus până la finalul anului. Şi acţiunile Fondului Proprietatea pot produce surprize plăcute investitorilor pe măsură ce participaţia statului se va apropia de zero, piaţa nu va mai fi inundată periodic cu acţiuni de către persoanele despăgubite, iar cererea pare a fi constantă pe acest emitent", a mai spus Tod.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 12,2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,66%, la 0,453 lei.

Acţiunile BRD au consemnat un rulaj de 8,5 milioane lei. Pe piaţa principală, operaţiunile cu aceste acţiuni au fost de doar 114.000 de lei, iar preţul a coborât cu 0,17%, la 11,98 lei.

Al treilea rulaj din piaţă, de 5 mi­lioane lei, a fost consemnat de acţiunile Electroargeş (ELGS), cea mai mare parte a lichidităţii provenind dintr-un transfer cu aproape 30% din titlurile firmei, pentru 5 milioane lei (1,1 mi­lioane euro). La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau cotate la 0,5885 lei, preţ cu 14,94% peste nivelul de miercuri.

Unii investitori au introdus ordine de cumpărare la preţuri în creştere cu peste 10% pentru acţiunile Oltchim după ce acţionarii au aprobat contrac­tarea unui credit în valoare de 250 milioane de euro pentru investiţii şi capital de lucru.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu 0,5% şi respectiv 1,3%, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,3%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) după ce au fost transferate ieri pe bursă mai multe pachete care cumulează 30% din capitalul societăţii. Titlurile societăţii au sărit ieri cu 15%, limita maximă de variaţie.

  • Titlurile Alro Slatina (ALR) după ce Fondul Proprietatea a achiziţionat în şedinţa de miercuri de la bursă un pachet de 44.000 de titluri ale producătorului de aluminiu pentru suma de circa 162.800 de lei (38.600 de euro). Acţiunile companiei au scăzut ieri cu 0,3%, la 3,77 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor externe după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri indecis, cu o creştere de 0,7% pe indicele S&P 500 şi o scădere de 0,2% pe indicele Dow Jones. Pieţele europene erau preponderent pe minus la aceeaşi oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO