Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera la noi maxime saptamana aceasta

05.02.2007, 18:17 22

Sedinta bursiera de la sfarsitul saptamanii trecute a adus noi aprecieri la nivelul cotatiilor de pe Bursa, pe o lichiditate in crestere vizibila fata de zilele precedente.
"Evolutia pozitiva din ultimele sedinte este una normala in masura in care se asteapta rezultatele financiare, care au adus si plusul de lichiditate in piata. Volumele, desi in crestere fata de cele de anul trecut, nu sunt extraordinare. Cred ca rulaje la nivelul a 15 mil. euro se vor inregistra si saptamana aceasta", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.
Brokerii spun ca desi trendul pietei este unul ascendent, acestia atrag atentia asupra faptului ca mai pot aparea corectii de moment mai ales pe fondul tensiunilor din mediul politic.
"Cred ca Bursa se va pastra pe trend crescator pana la sfarsitul acestui trimestru, desi pe termen scurt mai pot aparea anumite corectii pe fondul instabilitatii politice. La acest moment nu se investeste cu elan, existand inca retineri legate de ce se intampla pe scena politica", considera Nicolae Rusu.
SIF-urile au revenit in atentia investitorilor, acestea castigand in medie circa 1,2%. Cele mai tranzactionate din piata au fost titlurile SIF Oltenia, care au adaugat 1,1% pe un rulaj de aproape 4,5 milioane de euro (15,2 milioane de lei).
Indicele BET a urcat cu 2,2% pana la un nou maxim istoric, sustinut in principal de avansul de 7,4% al actiunilor Rompetrol Rafinare.
Titlurile BRD au inregistrat o crestere de aproape 2%, in timp ce actiunile Petrom si Banca Transilvania au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta.
"Investitorii straini ar putea sa continue cumpararile si luna aceasta, in masura in care de obicei inceputul de an este unul propice realizarii de investitii si luarii de decizii privind realizarea acestora", precizeaza Nicolae Rusu.
Companiile de pe RASDAQ, mai putin cunoscute de catre investitori, sunt mai predispuse la surprize in ceea ce priveste rezultatele, cred brokerii.
"Nu ma astept la surprize in ceea ce priveste rezultatele companiilor clasate la categoria I a Bursei, ci mai degraba din partea celor de la categoria a doua sau cotate pe RASDAQ care sunt mai putin cunoscute de investitori", spune Nicolae Rusu.

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate din piata, acestea apreciindu-se cu 1,1% pe un rulaj ridicat de aproape 4,5 mil. euro (15,2 mil. lei). "Trendul este unul crescator si in cazul SIF-urilor, acestea putand atinge maximele daca societatile de investitii financiare vor convoca adunari in vederea distribuirii de actiuni gratuite", este de parere Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest. SIF Oltenia a subscris actiuni de 1,6 mil. euro (6 mil. lei), reprezentand circa o treime din totalul de 120 mil. de titluri oferite spre subscriere in cadrul majorarii de capital de la Altur Slatina. La inchidere, actiunile SIF Oltenia erau cotate la un curs de 3,63 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare au sarit cu 7,4% pe un rulaj destul de ridicat, de 2,3 milioane de euro (7,9 milioane de lei). Grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a primit saptamana trecuta notificarea din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in care se preciza ca si-a indeplinit obligatiile asumate la privatizarea Petromidia, iar tranzactia iese de sub monitorizarea institutiei. "Sunt mai multe aspecte pozitive care au condus la aprecierea actiunilor Petromidia, la acestea adaugandu-se si scoaterea de sub monitarizarea AVAS, pe care unii investitori o anticipau deja", considera Nicolae Rusu.

Actiunile BRD au inregistrat un avans de aproape 2%, tranzactiile cu aceste titluri ridicandu-se la 2,2 milioane de euro (7,6 milioane de lei). "Tranzactiile mai mari cu actiunile BRD de vineri s-ar putea datora unor intrari ale investitorilor straini sau unor transferuri de pachete intre diverse fonduri de investitii", spune Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest. De la sfarsitul anului trecut, titlurile BRD s-au apreciat cu peste 18%, ieri atingand un nou maxim. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au coborat pana la un prag minim de 21,5 lei/actiune si au atins un nivel maxim de 22,1 lei/actiune. Inchiderea pe titlurile BRD s-a realizat la un pret de 22 lei/actiune.

Titlurile companiei hoteliere Intercontinental Bucuresti au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,41 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Pe fondul acestor transferuri, actiunile Intercontinental s-au apreciat cu peste 5%. In acest an, aceste titluri s-au plasat pe un trend ascendent, apreciindu-se cu 25%, ultimul curs de vineri situandu-se la nivelul maxim atins in luna martie a anului trecut. Hotelul Intercontinental si-a propus pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu 10-15% fata de anul 2006, cand afacerile companiei au fost de circa 13 milioane de euro. Actiunile Intercontinental au fost tranzactionate la inchidere la un pret de 0,2 lei/actiune.

Actiunile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita au sarit vineri cu peste 15%, pe fondul unui rulaj ridicat, de 0,21 milioane de euro (0,73 milioane de lei). De la jumatatea anului trecut, aceste actiuni au avut o tendinta de crestere accentuata, apreciindu-se de aproape 3,5 ori, numai in acest an actiunile Iproeb aducand un randament de 50%. Pe parcursul sedintei de la sfarsitul saptamanii trecute, aceste titluri au fost tranzactionate la un prag minim de 2,3 lei/actiune si la unul maxim de 2,95 lei/actiune. Ultimul pret la care actiunile Iproeb Bistrita s-au tranzactionat a fost de 2,77 lei/actiune, atingand un nou maxim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO