Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că se acumulează stres pe pieţele externe

Brokerii spun că se acumulează stres pe pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu

23.01.2014, 19:56 829

Bursa de la Bucureşti a încheiat şe­din­ţa de joi în scădere cu 0,3%, într-o piaţă unde puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au reacţionat marginal la co­recţiile burselor externe, iar lichi­di­tatea a fost asigurată din nou doar de câteva acţiuni.

Piaţa a înregistrat variaţii nesemni­ficative, de până la 0,1%, în primele şase ore ale şedinţei. După ora 16:00, indicii BVB au început să fluctueze mai vizibil, odată cu amplificarea scăderilor de pe pieţele internaţionale.

Reacţia investitorilor de la Bu­cureşti a fost marginală la corecţiile de apro­ximativ 1% înregistrate de pieţele ma­ture din Europa şi SUA, cea mai vizibilă scădere fiind înregistrată la BVB de indicele BET-FI chiar cu puţin înain­te de închidere, când a coborât cu 1%.

„Piaţa se confruntă în prezent cu o apatie justificată de aşteptările diametral opuse ale investitorilor şi destul de bine argumentate de ambele părţi. Pe de o parte există aşteptări pentru continuarea trendului ascendent, şi ca atare nu se pune o presiune evi­den­tă la vânzare. Pe de altă parte asistăm la acumularea stresului pe pieţele străine, determinat mai degrabă de nivelul foarte ridicat la care a ajuns piaţa din SUA, care îi face pe investitorii care au cash să aibă o atitudine prudentă“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, in­dicele BET-FI era cu 0,76% sub ni­velul de miercuri. Indicele reflectă evo­luţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu doar 0,12%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 33 milioane lei (7,3 milioane euro), sumă cu 24% peste rulajul şedinţei anterioare, de 26,7 milioane lei (5,9 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea de joi a fost asigurată de cinci deal-uri cu acţiuni BRD (15,2 milioane lei) şi de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (4,3 milioane lei, din care un deal de 2,3 milioane lei), Romgaz (3,6 milioane lei), SIF Banat-Crişana (2,3 milioane lei, inclusiv un deal de 1,4 milioane lei), Banca Transil­va­nia (1,5 milioane lei) şi OMV Petrom (1,4 milioane lei).

„Deal-urile deţin o cotă importantă în ultimele zile. Cred că se păstrează un in­teres la nivelul investitorilor instituţionali, însă o confirmare va veni abia în momentul în care va creşte lichidi­tatea în piaţa principală. Rezul­ta­tele financiare (pe care majoritatea companiilor de la BVB le vor anunţa în luna februarie - n.r.) sunt un catalizator cert de volatilitate şi creştere a lichi­di­tăţii“, a mai spus brokerul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO