Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad posibile noi minime pentru Bursa in prima jumatate a anului

Brokerii vad posibile noi minime pentru Bursa in prima jumatate a anului

Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest: Multe companii au avut rezultate foarte bune in 2008, insa aceasta nu a impiedicat ca pretul actiunilor lor sa scada accelerat. Declinul preturilor nu a fost influentat de factori care tin de emitenti sau rezultatele lor, ci de perceptia generala negativa a investitorilor in ceea ce priveste investitiile.

04.01.2009, 17:48 32

La inceputul anului trecut, cei mai multi brokeri aniticipau ca Bursa isi va reveni in a doua parte a anului sau pe final de an, insa Bursa si-a accentuat declinul in aceasta perioada. Dan Rusu, analist-sef la BT Securities, afirma ca 2009 va fi anul in care recesiunea se va propaga tot mai adanc de la sectorul financiar la toate celelalte sectoare ale economiei.

"Cred ca vom mai vedea in primul trimestru din acest an un ultim val de scaderi, care va aduce noi minime. Abia apoi ne asteptam la reveniri pe piata locala, dar si pe cele internationale, cresteri sustinute care sa readuca optimismul in randurile investitorilor", a declarat Rusu.
Opinia este impartasita si de Adrian Barbu, broker la BRD Securities, care crede ca actiunile vor ajunge la noi preturi minime, daca revenirea pietelor de capital nord-americane si vest-europene nu va avea loc in prima parte a anului viitor.
Totusi, analistul de la BT Securities are asteptari mai optimiste pentru anul 2009. El considera ca Bursa, ca barometru al intregului mediu economic, anticipeaza evolutia acestuia, iar in cazul pietei autohtone, scaderile inregistrate intr-un singur an de principalii indici sugereaza ca piata a decontat deja, in cea mai mare parte, criza financiara.
"Prin a doua jumatate a anului vom vedea Bursa dand semnale favorabile pentru investitori. Acesta va fi, probabil, momentul optim de constituire a unui portofoliu, mizand pe companiile listate care au resursele necesare sa depaseasca criza", a adaugat Rusu.
Alti brokeri spun ca nu este exclus ca, in ciuda conditiilor neprielnice, Bursa sa inregistreze evolutii pozitive anul acesta.
"Bursa de Valori cred ca va merge mai bine anul acesta decat in 2008, desi nu stiu daca va avea o evolutie pozitiva inca din prima zi. Interesul pentru piata de capital a fost scazut in ultimele luni, insa este posibil sa avem un an mai bun, piata putand da semne de revenire chiar si intr-un context negativ. Ce a fost greu a trecut si cred ca va creste apetitul pentru risc. Premise pentru aprecieri sunt. Cotatiile sunt la niveluri foarte joase si cine va intra acum in piata va inregistra randamente bune", spune Marius Muresan, analist la STK Financial. Rezultatele in crestere obtinute de companii anul trecut nu au fost de ajuns pentru a opri declinul actiunilor pe Bursa, brokerii fiind de parere ca in acest caz a primat aversiunea investitorilor fata de risc.
"Multe companii au avut rezultate foarte bune in 2008, insa aceasta nu a impiedicat ca pretul actiunilor lor sa scada accelerat. Declinul preturilor nu a fost influentat de factori care tin de emitenti sau rezultatele lor, ci de perceptia generala negativa a investitorilor in ceea ce priveste investitiile", a declarat Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.
La finalul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, Fitch si Standard & Poor's, doua din cele trei mari agentii de rating internationale, au coborat ratingul Romaniei sub pragul investment grade.
In schimb, Moody's a precizat ca nu intentioneaza sa modifice perspectiva ratingului atribuit Romaniei. Brokerii afirma ca reducerea ratingului a crescut reticenta investitoriilor straini pentru a face plasamente in Romania, iar efectele negative ale perceptiei acestora fata de investitiile pe piata de capital nu se va schimba foarte curand.
"Investitorii institutionali straini au reguli stricte privind investitiile in economiile emergente. Daca ratingurile acestora sunt scazute, ei isi reduc expunerea sau investitiile viitoare, care vor avea efecte indelungate, deoarece sunt foarte importante in sustinerea cresterilor preturilor actiunilor", a aratat Mihai Muresian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.
Putini brokeri se incumeta sa faca estimari cu privire la perioda de timp in care piata va reveni la nivelurile maxime atinse in vara lui 2007.
"Nu imi fac sperante prea mari in ceea ce priveste piata romaneasca, dar o circumstanta atenuanta tot avem, si anume faptul ca reprezentam inca o economie emergenta, si cred ca procesul de reconstructie va fi unul relativ vioi fata de bursele mature", a afirmat analistul-sef de la BT Securities.
Rusu spune ca, in general, devalorizarea se produce intr-o perioada scurta, in timp ce recuperarea poate dura ani buni. Analistul da ca exemplu piata americana, careia i-au trebuit 25 de ani pentru a reveni la valorile de dinaintea Marii Depresiuni din 1929.
Andreas Balaskas, vicepresedintele firmei de brokeraj Ieba Trust, crede ca pentru atingerea valorilor din 2007 sunt necesari cel putin patru ani.
"Desi, in mod normal, o scadere severa este urmata de o revenire puternica, cred ca investitorii vor fi mai atenti, in special in ceea ce priveste investitiile intr-o piata in dezvoltare, cum este Romania", a continuat Balaskas.
Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities este de parere ca pana nu se vor clarifica detaliile la nivel macroeconomic, investitorii nu vor intra in piata.
"Ma astept, de exemplu, ca dupa ce cursul leului se va stabiliza sa revina in piata si investitorii straini. In ultimele doua luni piata a avut parte doar de investitori autohtoni, strainii intrand numai sa vanda. Piata de capital anticipeaza evolutiile viitoare ale economiei. Este prima care reactioneaza pentru ca aici investitorii isi pot transforma foarte repede actiunile in cash", spune Nilas.
Brokerii spun ca pentru relansarea afacerilor din Romania este nevoie de o deblocare a pietei creditelor, dupa ce multe credite au fost acordate pe scenarii mult mai optimiste.
"In Romania multe businessuri se dezvolta pe credite. Trebuie sa se deblocheze piata creditelor, deoarece la nivelul agentilor economici s-au lansat multe programe de investitii care nu mai sunt rentabile in momentul de fata. Acestia au anticipat un scenariu mai mult decat optimist, cu cresteri mari, insa au avut parte de pierderi puternice anul trecut. In 2009 va fi foarte important managementul cash-ului, societatile incercand sa mentina un cash-flow pozitiv. Va fi destul de greu de gestionat aceasta situatie. Per ansamblu, va fi un an greu, insa nu vom avea parte de miile de someri din tarile vestice", spune Nilas.
Multi investitori incep sa priveasca cu mai mare atentie instrumentele cu venit fix, in acest moment fiind considerate de acestia mai atractive, spun brokerii.
"Majoritatea investitorilor isi vor pastra strategia de stand-by, asteptand stirile internationale precum si deciziile guvernului. In orice caz, in momentul de fata dobanzile sunt atractive, multi investitori luand in calcul instrumentele cu venit fix precum obligatiuni sau titluri de stat. S-ar putea sa vedem cresteri pe termen scurt si mediu, insa lichiditatea se va mentine in continuare scazuta. Vom avea sedinte bune in functie de cum vor evolua pietele externe", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO