Burse - Fonduri mutuale

Bursă. ADNOC, companie cu al patrulea cel mai mare IPO în 2023, a cumpărat de la Mubadala participaţia de 24,9% din OMV, acţionarul majoritar al Petrom. ADNOC şi Mubadala sunt deţinute de guvernul din Abu Dhabi

Bursă. ADNOC, companie cu al patrulea cel mai mare IPO...

Autor: Tibi Oprea

29.02.2024, 18:19 116

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti că a fost notificată cu privire la modificările acţionariatului OMV Aktiengesellschaft, acţionarul majoritar al Petrom (51,16%).

Astfel, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) şi Mubadala Petroleum and Petrochemical Holding Company LLC, ambele deţinute în ultimă instanţă de Guvernul din Abu Dhabi, au semnat un contract de cumpărare acţiuni prin care ADNOC achiziţionează de la Mubadala întreaga sa participaţie, respectiv 81,5 milioane de acţiuni în capitalul social al OMV.

„Tranzacţia s-a finalizat în data de 28.02.2024 (”Data finalizării”). Începând cu Data Finalizării, ADNOC deţine 24,9% din acţiunile OMV AG şi totodată înlocuieşte Mubadala ca parte în acordul acţionarilor existent  cu Öesterreichische Beteiligungs AG, în ceea ce priveşte OMV AG. Schimbările generate de această Tranzacţie au intervenit de la Data Finalizării la nivelul acţionariatului direct al OMV AG”, scrie compania în raport.

Dacă Hidroelectrica (H2O) se regăseşte pe poziţia a cincea la nivel mondial în topul IPO-urilor din 2023 (2,1 mld. dolari), pe locul patru în topul IPO-urilor de anul trecut se află producătorul de petrol şi gaze naturale ADNOC Gas, care a debutat pe bursa din Abu Dhabi pe 13 martie, după o ofertă publică iniţială de 2,5 miliarde de dolari pentru 5% din acţiuni.

Compania de stat Abu Dhabi National Oil Company a decis să vândă mai mult din businessul de petrol şi gaze pe fondul interesului investitorilor, faţă de 4% cât voia anterior. Acţiunile au fost oferite la vânzare la 0,65 de dolari, ceea ce a însemnat o capitalizare de circa 50 de miliarde de dolari, iar oferta a fost suprasubscrisă de mai mult de 50 de ori, marcând cea mai mare cerere pentru o IPO din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În prima zi de tranzacţionare, acţiunile ADNOC au crescut cu 18% faţă de preţul de debut, compania câştigând 9,2 miliarde de dolari în valoare. În prezent, acţiunile se tranzacţionează în urcare cu peste 30% faţă de preţul din ofertă, iar ADNOC Gas are o valoare bursieră de peste 65 miliarde de dolari, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com.

OMV Petrom are 38 mld. lei capitalizare. Acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 7,1% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 235,5 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO