Burse - Fonduri mutuale

Bursa americană începe anul mai rău ca niciodată: Investitorii s-au speriat de vânzările slabe ale lui Apple - darkest day- şi de datele de producţie ale economiei şi au început să-şi vândă din acţiuni provocând primele semne de întrebare ale anului: Ce se ascunde sub cifrele macro?

Bursa americană începe anul mai rău ca niciodată:...

Autor: Răzvan Botea

03.01.2019, 21:53 9709

Bursa americană a început anul mai rău ca niciodată, cu scăderi de peste 2 procente ale indicilor Dow şi Nasdaq, în timp ce acţiunile Apple se prăbuşesc după anunţul companiei că va rata estimările de venituri pentru prima dată în ultimii 20 de ani. CEO-ul Apple Tim Cook spune că veniturile sub estimări se datorează vânzărilor slabe din China, punctând faptul că nu se aştepta la o asemenea magnitudine a decelerării economice din China, potrivit Bloomberg.

„Dacă am anticipat anumite provocări în unele pieţe emergente, nu ne-am aşteptat la o asemena anvergură a efectelor decelerării economice, mai ales în Taiwan şi Hong Kong”, a scris Cook într-un mesaj către investitori.

Un alt semnal de alarmă asupra decelerării economice a fost tras de către Alastair Winter, economistul-şef al băncii de investiţii Daniel Stewart & Company, care a spus pentru Financial Times că decelerarea economiei chineze poate fi mai periculoasă decât tensiunile comerciale la nivel mondial şi că va provoca inclusiv decelerarea economiei zonei euro.

„Decelerarea economiei chineze după ani de creştere susţinută este probabil să fie mai periculoasă decât tensiunile comerciale. Cea mai afectată ţară va fi Germania (din zona euro – n. red.), însă şi alte state vor fi expuse la pericol”, a spus Winter pentru FT.

Indicele Dow este în scădere la momentul transmiterii ştirii cu 2,44%, în timp ce indicele Nasdaq este în scădere cu 2,60%, potrivit marketwatch.com

Apple a pierdut din capitalizarea de piaţă 446 mld. dolari în ultimele trei luni, mai mult decât valoarea totală a companiei Facebook sau a băncii J.P. Morgan.

Scăderea acţiunilor de astăzi vine în urma anunţului CEO-ului Apple Tim Cook care a spus că gigantul îşi revizuieşte în jos estimarea veniturilor pentru prima dată în ultimii 20 de ani, pe fondul cererii slabe din China, care a declanşat o scădere a preţurilor pentru furnizorii chinezi, potrivit Bloomberg .

CEO-ul Apple Tim Cook a spus că vânzările se vor situa la aproximativ 84 mld. dolari în trimestrul care s-a încheiat pe 29 decembrie, mai puţin decât estimarea iniţială de 89 până la 93 mld. dolari. Apple a raportat un venit de 88,3 mld. dolari în trimestrul al patrulea din 2017, ceea ce înseamnă prima scădere a veniturilor în trimestrul sărbătorilor de iarnă de când Tim Cook a preluat cârma Apple în 2011.

Anunţul reducerii estimării veniturilor a fost făcut de Cook printr-o scrisoare către investitori.

Regiunea Taiwan şi Hong Kong a înregistrat cea mai abruptă scădere pentru veniturile Apple, dar upgrade-urile de la iPhone au fost de asemenea mai slabe decât anticipa compania în anumite pieţe emergente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO