Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Analiştii de la BRK Financial Group văd preţul acţiunilor Transelectrica la 37,2 lei în următorul an, adică un potenţial de apreciere de 29,5%

Bursă. Analiştii de la BRK Financial Group văd preţul...

Autor: Tibi Oprea

28.12.2023, 14:24 6864

Analiştii de la BRK Financial Group (BRK), singurul broker listat la Bursa de Valori Bucureşti, au iniţiat acoperirea pentru acţiunilor Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic naţional, cu o recomandare de cumpărare şi un preţ ţintă de 37,2 lei pe unitate, adică un potenţial de apreciere de 29,5% în următoarele 12 luni, potrivit unui raport de analiză datat 27 decembrie 2023.

„Pe termen lung, ne aşteptăm la o creştere a consumului intern net de energie electrică, respectiv la reducerea pierderilor din reţea, pe fondul implementării aspectelor prevăzute în Planul de dezvoltare RET 2022-2031”, scriu analiştii.

Analiştii mai spun că un aspect pozitiv este faptul că Transelectrica şi-a modificat substanţial strategia de finanţare, bazându-se pe un mix reprezentat procentual astfel: 50% fonduri europene, 30% fonduri proprii şi 20% credite bancare. În 11 decembrie 2023, compania a anunţat obţinerea a 56,2 mil. euro (PNRR) în scopul finanţării a trei proiecte de investiţii esenţiale pentru eficientizarea şi modernizarea RET.

„Deşi Reţeaua Electrică de Transport este în proprietatea Statului, Transelectrica investeşte banii acţionarilor în modernizarea şi eficientizarea acesteia, fapt ce denotă un potenţial crescut în ceea ce priveşte generarea cash-ului din activitatea principală a companiei”, notează BRK.

Totuşi, scrie BRK, investitorii ar trebui să fie atenţi la rentabilitatea capitalurilor proprii, care este sub media pieţei, marjele de profitabilitate, care se află la un nivel redus, tarifele percepute de Transelectrica pentru servicii de transport şi sistem, care sunt reglementate de ANRE, respectiv la conducere, care este numită politic.

Transelectrica este controlată de statul român prin Secretariatul General al Guvernului în proporţie de 58,7%, în timp ce Pavăl Holding deţine 6,5%, iar NN Group are 5,5%. Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 34,6% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 91,4 mil. lei, emitentul ajungând la 2,1 mld. lei capitalizare, arată datele BVB.

Pentru primele nouă luni din 2023, Transelectrica a anunţat un profit net de 207 mil. lei, în scădere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile s-au redus cu 32%, la 3,3 mld. lei. Pentru finalul anului, compania estimează venituri din exploatare de 8,8 mld. lei, cu un nivel al profitului net de 90 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO