Burse - Fonduri mutuale

Bursa aprinde din nou sperantele investitorilor

17.03.2009, 00:00 16

Bursa de la Bucuresti traverseaza una dintre cele mai bune perioade din ultimele luni, dupa ce a inregistrat cinci sedinte de cresteri consecutive si a parasit pentru moment zona minimelor.

Blue-chips-urile au condus revenirea pietei, actiunile Petrom castigand aproape 25% in ultima saptamana, in timp ce SIF-urile au crescut in medie cu 15% in aceeasi perioada.
Brokerii spun ca aceasta revenire rapida, dupa depasirea minimelor din octombrie 2008, arata ca piata a atins un nivel la care putini investitori mai sunt dispusi sa vanda si ca presiunea la vanzare s-a redus, dar nu vorbesc inca de o revenire, in conditiile in care lichiditatea din piata ramane scazuta, iar cumparatorii sunt totusi putini. Piata a mai avut reveniri asemanatoare, de cateva zile, in octombrie si decembrie 2008, insa de fiecare data a revenit pe scadere. Partea pozitiva este insa ca incepe sa se contureze un minim. "Se poate spune ca s-a ajuns la fundul gropii. E normal ca piata sa-si revina dupa scaderi precum cele din ianuarie si februarie. Inca nu sunt suficienti investitori si suficienti bani pentru ca piata sa-si revina. Speculatorii sunt inca mai multi decat investitorii", spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.
Cu toate acestea, in piata au inceput sa apara in ultima perioada mai multe semnale pozitive, atat din partea autoritatilor pietei, cat si din partea investitorilor. SIF-urile vor distribui in cele din urma dividende, chiar daca mai mici decat cele de anul trecut, dupa ce Ministerul Finantelor si CNVM au facut lumina in privinta inregistrarii pierderilor din deprecierea portofoliului in activele SIF, iar ofertele publice de preluare vor fi obligatorii si la schimbarea actionarilor majoritari indirecti, conform unui proiect al CNVM. In piata, insiderii au devenit tot mai activi la cumparare, iar unele fonduri de investitii care au stat in expectativa in ultimele luni, precum MEI, si-au reluat achizitiile, chiar daca la un nivel destul de redus, deocamdata.
Ceea ce a favorizat insa revenirea Bursei de la Bucuresti a fost rally-ul de pe pietele externe, atat din SUA, cat si din Europa, iar brokerii spun ca situatia este in continuare incerta, iar o serie de stiri negative pe plan extern pot arunca din nou piata spre minime.
"Realitatea e inca fragila si chiar daca piata s-a mai calmat putin, nu inseamna ca o sa dureze. Pana acum lucrurile nu arata foarte rau si daca s-ar mentine un nivel de incredere in economie s-ar recladi usor si increderea in piata", crede Adrian Manaila, presedintele Eldainvest din Galati.
Faptul ca actiunile nu au scazut mult sub minimele din octombrie este un semnal pozitiv pentru investitorii care se gandesc sa intre la cumparare, iar brokerii cred ca cine isi construieste acum portofoliul cu atentie poate profita de niste preturi extrem de atractive. Preferatele investitorilor, dupa cum o arata si evolutia din ultima perioada, raman blue-chips-urile, care au aratat ca pot face fata cu bine crizei.
"Cred ca la multe companii s-a atins un prag critic, sunt foarte jos. Nici cuponarii nu mai vor sa vanda in aceste conditii", declara Octavian Dragolea.
Adrian Manaila considera ca "dat fiind ca actiunile au scazut oarecum nediscriminatoriu, investitorii pot sa aleaga lucruri foarte bune chiar si in conjunctura actuala".
"Indicatorii sunt mult mai atractivi pe piata noastra fata de pietele externe si investitiile sunt mult mai sigure in acest moment", sustine seful Eldainvest. Acesta este si principalul motiv pentru care investitorii sunt mult mai selectivi si prefera in general companiile mari, care au mai multe resurse pentru a depasi conjunctura actuala.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO