Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Aproape jumătate dintre clienţii din România ai XTB au investit în ETF-uri. Care sunt preferatele românilor

Bursă. Aproape jumătate dintre clienţii din România...

Autor: Tibi Oprea

08.01.2024, 13:07 6392

Anul trecut, 44,5% dintre clienţii din România ai companiei globale de investiţii XTB au investit în ETF-uri, ceea ce face ca ţara noastră să devină a treia cea mai mare piaţă pentru compania tip fintech în ceea ce priveşte numărul de clienţi care au ales Planurile de Investiţii şi volumele activelor în administrare aferente.

Planurile de Investiţii au fost lansate pentru clienţii XTB din România în toamna anului 2023. Investitorii pasivi au ales, în principal, ETF-uri pe indici (cum ar fi S&P 500, MSCI World şi NASDAQ 100), acestea fiind urmate de ETF-uri ce includ companii cu ratinguri ridicate în privinţa factorilor de mediu, social şi guvernanţă (ESG). Totodată, pe primele poziţii ale preferinţelor s-au regăsit şi ETF-urile cu expunere pe cele mai mari companii de tehnologie.

„Suntem foarte bucuroşi de rezultatele Planurilor de Investiţii pe piaţa românească. Produsul este foarte bine primit de clienţii noştri şi observăm o creştere constantă atât în ceea ce priveşte numărul de clienţi, cât şi fondurile depuse în portofoliile lor pe termen lung. Datorită implicării lor de până acum, România a devenit a treia piaţă ca mărime pentru XTB pe acest tip de produs”, spune Irina Cristescu, Director General XTB România.

Totodată, având în vedere că Planurile de Investiţii sunt disponibile, în prezent, doar pe dispozitivele mobile, ponderea clienţilor români care tranzacţionează de pe mobil a crescut la un nivel record de 57%. Clienţii români vor putea activa plăţile recurente pentru investiţii

„După lansarea recentă a beneficiilor de tip dobândă pentru fondurile neinvestite, XTB continuă să aducă noutăţi în privinţa investiţiilor pasive. Planurile de Investiţii bazate pe ETF-uri au fost optimizate la început de 2024 cu o nouă funcţie importantă care le permite clienţilor să stabilească frecvenţa şi suma de bani pe care doresc o să investească. Este vorba despre posibilitatea de a efectua plăţi recurente”, notează XTB.

Această opţiune este disponibilă în aplicaţia XTB, ceea ce înseamnă că investitorii din România pot acum să-şi alimenteze periodic portofoliile individuale, stabilind o frecvenţă preferată (zilnic, săptămânal sau lunar) şi o metodă de plată (prin card de credit, transfer bancar sau fondurile din contul XTB). Fondurile suplimentare sunt investite automat pentru a reflecta alocarea preferată în cadrul unui singur portofoliu de ETF-uri.

„Ne concentrăm pe îmbunătăţirea experienţei de investiţii a clienţilor noştri din întreaga lume. În conformitate cu abordarea «o aplicaţie - multe posibilităţi», ne extindem amprenta asupra investiţiilor pasive pentru a răspunde nevoilor investitorilor pe termen lung care nu doresc să petreacă mult timp cu gestionarea activă a portofoliului. Datorită adăugării plăţilor recurente şi a funcţiei de autoinvestire, am dus investiţiile pasive la un nivel superior, fiind acum automatizate şi mai convenabile pentru clienţii noştri”, afirmă Omar Arnaout, CEO al XTB.

În cadrul Planurilor de Investiţii, clienţii pot crea până la zece portofolii, iar fiecare poate cuprinde până la nouă ETF-uri. Opţiunea de autoinvestire trebuie să fie configurată pentru fiecare portofoliu în parte, existând posibilitatea de a fi anulată sau modificată oricând în aplicaţia XTB.

În conformitate cu oferta generală a XTB, clienţii se bucură în continuare de 0% comision pentru investiţiile în ETF-uri, iar crearea şi menţinerea Planurilor de Investiţii sunt gratuite. Acest lucru înseamnă că investiţia creşte fără a fi afectată de costuri suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO