Burse - Fonduri mutuale

Bursa aşteaptă listări, dar e greu de crezut că ele vor veni în următoarele luni

Bursa aşteaptă listări, dar e greu de crezut că ele vor veni în următoarele luni

Autor: Andrei Chirileasa

03.09.2012, 00:05 322

Pe piaţa de capital, speranţele investitorilor şi ale brokerilor se leagă în următoarele luni de ofertele de vânzare de acţiuni ale statului, în condiţiile în care tranzacţiile au atins în ultimele luni valori tot mai mici.

Toată lumea e cu ochii pe noul CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Victor Cionga, cel care a fost ales de Consiliul de Administraţie să conducă bursa în următorii trei ani şi jumătate. E greu de crezut însă că el va reuşi să revoluţioneze bursa, în condiţiile în care aceasta nu are marfă nouă, adică societăţi noi care să emită acţiuni şi investitori noi care să vină cu banii. Programul de privatizări prin bursă al statului a deraiat după preluarea guvernării de către USL şi Victor Ponta, care nu sunt dispuşi să-şi asume vânzarea unor active valoroase ale statului la preţuri care ar putea fi contestate ulterior de adversarii politici, mai ales că la finalul anului vor avea loc alegeri legislative. Investitorii aşteaptă oferta Transgaz, pentru care Guvernul a dat ca nou termen luna septembrie, ca un prim semn că programul de privatizări va fi relansat. Statul urmează să vândă 15% din acţiunile companiei, pachetul fiind evaluat în prezent pe bursă la circa 80 mil. euro. În ceea ce priveşte listarea Romgaz, este greu de crezut că aceasta va avea loc până la finalul anului. În acest timp, companiile din sectorul privat nici nu se uită la bursă. În ultimii trei ani nicio companie privată nu s-a mai listat la bursă, iar pentru ultimele luni ale anului nu este anunţată nicio astfel de operaţiune.

În schimb, emisiunea de obligaţiuni pe care o pregăteşte distribuitorul de gaze naturale GDF Suez Energy ar putea fi o tranzacţie interesantă. Francezii de la GDF îşi propun să vândă pe bursa locală obligaţiuni de circa 250 mil. lei, iar rezultatul acestei oferte ar putea încuraja şi alte companii să le urmeze exemplul. În piaţă există interes pentru obligaţiuni corporative, mai ales dacă sunt emise de companii mari cu o situaţie financiară stabilă. Fondurile mutuale şi fondurile de pensii se plâng de mult timp că nu au astfel de instrumente pe piaţa locală. În final, însă, succesul ofertei va depinde de randamentul oferit.

Dacă pe bursa locală nu se întrevede nicio listare nouă, în schimb Fondul Proprietatea (FP), cea mai tranzacţionată companie de la BVB, se pregăteşte să se listeze pe bursa din Varşovia. Operaţiunea ar putea avea loc până la finalul anului şi ar face ca o parte din tranzacţiile cu titluri FP să se mute la Varşovia. În schimb, administratorul fondului - Franklin Templeton - speră ca această listare să aducă mai mulţi investitori în fond şi o creştere a preţului acţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO