Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Nasdaq va ajuta la dezvoltarea pieţei de capital din Ucraina şi vrea să renunţe la taxele de listare ale companiilor pe pieţele sale

Bursă. Business internaţional. Nasdaq va ajuta la...

Autor: Tibi Oprea

14.02.2024, 00:04 80

Operatorul bursier Nasdaq a semnat luni un acord de sprijin cu guvernul ucrainean pentru dezvoltarea pieţei de capital din Ucraina, potrivit Nasdaq şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), citate de Reuters. USAID, care a ajutat Ucraina să pună în legătură investitorii străini cu companiile ucrainene, a declarat că memorandumul de înţelegere prevede ca Nasdaq să ofere asistenţă tehnică guvernului ucrainean în timp ce acesta se pregăteşte să deschidă un nou Centru Financiar Internaţional şi să dezvolte pieţele de capital ucrainene.

„Acest nou parteneriat între Nasdaq şi Guvernul Ucrainei demonstrează că Ucraina este deschisă pentru afaceri, chiar dacă continuă să lupte pentru libertatea lor”, a spus administratorul USAID, Samantha Power. Aceasta a precizat că investitorii îşi demonstrează încrederea în viitorul Ucrainei, aproximativ 4,1 miliarde de dolari în investiţii străine directe intrând în ţară în primele trei trimestre ale anului 2023. „Acest parteneriat subliniază şi mai mult oportunităţile atractive de investiţii pe care le oferă Ucraina. Salutăm angajamentul Nasdaq de a sprijini dezvoltarea pieţei de capital ucrainene, care va fi esenţială în efortul de redresare”, a mai spus Samantha Power. Acordul a fost semnat luni de Ed Knight, vicepreşedinte executiv al Nasdaq, care se afla la ambasada Ucrainei din Washington, şi de prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, care s-a alăturat virtual. 

În cadrul acestui acord, Nasdaq va consilia guvernul ucrainean în ceea ce priveşte reglementările şi practicile de guvernanţă ale companiilor publice, va promova antreprenoriatul în rândul ucrainenilor prin ateliere de lucru şi cursuri de formare şi va promova formarea de capital pentru companiile ucrainene, inclusiv prin furnizarea de educaţie şi asistenţă pentru listarea pe pieţele americane şi europene ale Nasdaq. Nasdaq a declarat că intenţionează, de asemenea, să renunţe la taxele de listare pentru companiile ucrainene care se listează pe pieţele americane şi europene ale Nasdaq, deşi renunţarea la taxe este supusă aprobărilor autorităţilor de reglementare. USAID a contribuit la facilitarea acordului prin colaborarea cu sectorul privat pentru a răspunde nevoilor din Ucraina. Anterior, agenţia a ajutat la intermedierea donării de laptopuri şi software pentru elevii şi profesorii ucraineni de către mari companii americane, precum şi la donarea de drone pentru a ajuta Ucraina să detecteze şi să documenteze crimele de război. USAID colaborează, de asemenea, cu sectorul privat pentru a sprijini producţia şi exportul de cereale ucrainene, iar până în prezent a mobilizat peste 250 de milioane de dolari în parteneriate agricole cu sectorul privat, inclusiv investiţii în producţia de seminţe.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO