Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cinci maxime istorice consecutive pentru indicele BET, ajuns la un avans de 31% de la începutul anului. Conpet şi Electrica, plus 2%, respectiv 4,6%

Bursă. Cinci maxime istorice consecutive pentru indicele...

Autor: Eduard Ivanovici

14.12.2023, 18:18 275

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti, a înregistrat joi, 14 decembrie al cincilea maxim istoric la rând şi al şaptelea în ultimele nouă şedinţe de tranzacţionare. Astăzi, benchmark-ul a crescut cu 0,61% la 15.284,66 puncte, cu 31% mai mult decât la finele anului trecut, arată datele BVB.

BET-FI, care include societăţile de investiţii financiare şi Fondului Proprietatea, a fost singurul indice pe minus, cu o pierdere de 0,5% joi. În rest, creşterile au fost cuprinse între 0,19% pe ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa vieneză, şi 0,76% în cazul BET-NG, unde sunt incluse companiile de pe Piaţa Reglementată care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente.

Electrica (EL) a fost emitentul din BET cu cea mai ridicată dinamică, 4,6%, acţiunile apreciindu-se cu 12,25% în ultima săptămână. Conpet a crescut cu 2%, Sphera Franchise Group cu 1,6% iar Romgaz şi TeraPlast cu 1,2%, respectiv 1%. Pierderi au consumat emitentul BVB (-1,17%), MedLife (-0,6%), Transelectrica (-0,3%) şi Aquila (-0,3%).

Lichiditatea segmentului de acţiuni a scăzut cu 8,2% faţă de ziua precedentă, la 66,6 milioane de lei.

Pe plan extern, majoritatea pieţele dezvoltate înregistrau creşteri pe fondul celor mai recente declaraţii ale Rezervei Federale, banca centrală americană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO