Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Clujul a adus obligaţiuni de 75 mil. euro la Bursa de Valori. Urmează listarea

Bursă: Clujul a adus obligaţiuni de 75 mil. euro la...

Autor: Liviu Popescu

19.12.2023, 18:30 1523

Sistemul Bursei de Valori Bucureşti a procesat pe 19 decembrie 2023 o finanţare în monedă europeană de 75 mil. euro (376 mil. lei) a Judeţului Cluj, respectiv simbolul CJC33E, aşadar cu scadenţa pe zece ani şi denominată în euro.

Asta înseamnă că în perioadă următoarea emisiunea de obligaţiuni va începe tranzacţionarea. Preţul nominal a fost de 100 de euro pentru un instrument fiind subscrise aproximativ 756.800 de instrumente în 14 tranzacţii. Finanţarea a fost deja cumpărată de investitori, arată datele BVB. Dobânda încă nu este publică fiind vorba de plasament privat şi adresat unui număr restrâns de investitori.

ZF a scris la finalul lunii octombrie că autorităţile din Cluj – Consiliul Judeţean – se pregătesc de finanţare prin intermediul Bursei de Valori într-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa pe zece ani care va susţine proiectele de investiţii din judeţ. Asocierea formată din BT Capital Partners şi Alpha Bank este cea care a intermediat finanţarea.

O parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refinanţarea datoriei publice existente.

Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone „A“, potrivit unui comunicat de presă. Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali şi unui număr de 149 de investitori de retail.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri judeţene componente a reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă, reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refinanţarea datoriei publice existente.

Consultantul financiar al Consiliului Judeţean Cluj pentru emisiunea de obligaţiuni este compania VMB Partners. VMB a structurat majoritatea emisiunilor de obligaţiuni municipale sau judeţene listate la Bursa de Valori Bucureşti începând din anul 2001, când a avut loc prima emisiune a unei administraţii publice în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO