Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Compania de distribuţie Aquila, evaluată la 1,1 mld. lei la BVB, a investit 6 mil. euro pentru reînnoirea flotei de vehicule

Bursă. Compania de distribuţie Aquila, evaluată la 1,1...

Autor: Eduard Ivanovici

28.11.2023, 10:28 1755

Aquila (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum din România şi Republica Moldova, a investit peste şase milioane de euro pentru reînnoirea flotei de vehicule care deserveşte activitatea de distribuţie a companiei, reiese dintr-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„Investiţia, aliniată cu strategia de sustenabilitate lansată în anul 2022, a constat în contractarea şi achiziţionarea tuturor celor 196 de vehicule planificate pentru anul acesta, inclusiv 25 de camioane cap tractor, marca DAF, cu motor Euro 6. Pentru a creste eficienţa operaţiunilor logistice, Aquila a investit şi în utilaje de înfoliere semiautomată, unelte de bandare automată a paleţilor şi dispenser automat de bandă de hârtie pentru sigilarea cutiilor, în conformitate cu planul de investiţii comunicat anterior”, conform BVB.

Societatea a bugetat pentru anul în curs investiţii de 12,7 milioane de euro, din care 7,6 milioane de euro pentru cumpărarea de mijloace de transport. Profitul Aquila a ajuns la 70 de milioane de lei în primele nouă luni din 2023, în urcare cu 9% faţă de acelaşi interval de anul trecut. Veniturile au atins 1,7 miliarde de lei, plus 14%.

„Vom continua să implementăm măsuri în vederea atingerii ţintelor de decarbonare stabilite pentru 2026: reducerea cu 20% a amprentei de carbon la nivelul flotei de vehicule şi cu 3% a depozitelor. Aceste măsuri includ înlocuirea treptată a flotei, cu vehicule cu emisii scăzute, creşterea eficienţei energetice, respectarea standardelor de mediu şi sustenabilitate în activitatea companiei”, spune Răzvan Bagherea, director organizare şi resurse umane, Aquila.

Echipamentele pentru depozite achiziţionate contribuie la sporirea productivităţii, diminuarea costurilor operaţionale şi implicit la reducerea deşeurilor generate din activitatea de înfoliere şi sigilare, se arată în raport. În prezent, Aquila deţine peste 1.600 de vehicule, cu o flotă de transport de mărfuri pregătită pentru bunuri din toate categoriile de temperatură (ambiental, refrigerat, congelat).

Acţiunile AQ au plus 60,5% anul acesta, de peste două ori mai mult decât dinamica indicelui de referinţă BET. Compania este evaluată la circa 1,1 miliarde de lei; din acţionariat fac parte Alin Dociu şi Constantin Vasile, cu pachete de câte 33,3% din capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO