Burse - Fonduri mutuale

Bursă. De ce subperformează SIF-urile în 2023 când au în portofoliu acţiuni care sunt la maxime istorice?

Bursă. De ce subperformează SIF-urile în 2023 când au...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

12.12.2023, 00:07 3195

Cu expunere importantă la companii listate care au atins maxime istorice în 2023, precum Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sau evaluări nemaiatinse de câţiva ani, ca BRD Soc Gen (BRD), acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare subperformează anul acesta, fiind tranzacţionate cu randamente sub cel al indicelui principal BET. De ce?

„Nu sunt administrate transparent şi nu dau dividende“, este verdictul scurt şi dur al lui Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring.

De exemplu, în fiecare caz al celor cinci SIF-uri, Banca Transilvania – care a atins maximul istoric de 18,5 miliarde de lei anul acesta după o creştere de 35% a acţiunilor – este pe primul loc ca expunere în portofoliu.

Intrate în ultimii ani pe trendul de rebranduire, prin care îşi schimbă numele pentru a avea o imagine de fond de investiţii mai activă decât cea învechită de SIF, societăţile de investiţii – mai nou fonduri de investiţii alternative – au discount-uri substanţiale faţă de evaluarea investitorilor şi evaluarea din portofoliu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO