Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a avut cel mai slab început de an din ultimii cinci ani. Tensiunile politice interne au contat mai mult decât contextul extern favorabil

Bursa de la Bucureşti a avut cel mai slab început de an...

Autor: Adrian Cojocar

02.03.2014, 20:41 458

Bursa de la Bucureşti nu a dat semne de revenire nici în luna fe­brua­rie deşi cele mai multe com­panii au raportat rezultate în creş­tere, iar contextul de pe bursele externe a fost pozitiv, cu indicele ame­rican S&P 500 atingând recent noi maxime istorice.

Indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni de pe piaţă, a urcat în februarie cu 0,9%, în timp ce indicele compozit BET-C a coborât cu 0,9%. În acelaşi interval bursa americană a urcat cu 4,3%, cea din Marea Britanie a urcat cu 4,6%, iar indicii burselor din Germania şi Franţa au adăugat 4,1% şi respectiv 5,8%.

De la începutul anului indicii bursei de la Bucureşti înregistrează scăderi uşoare, cuprinse între 0,9% şi 3,1%. Brokerii spun că unul dintre principalele motive pentru care investitorii sunt reţinuţi la cum­părare este contextul politic inten, care a para­lizat măsurile care ar fi trebuit să ajute economia să crească.

„Este un început de an destul de slab la ni­ve­lul indicilor bursei, poate cauzat de atmosfera inves­titorilor care este destul de pesimistă, de­ter­minată de fricţiunile politice şi neînţe­le­gerile din guvern. Pentru că au existat miniştri care şi-au dat demisia şi locurile lor au fost ocupate de mi­niştri interimari, nu s-au mai luat măsuri care să ajute economia în această perioadă şi din această cauză s-a manifestat o nesiguranţă în rândul investi­to­rilor. Rezultate financiare ale companiilor au fost per total destul de bune, n-au fost rezutate neplă­cute majore“, spune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Multe dintre companiile incluse în indicele BET au raportat rezultate peste aşteptări la ni­ve­lul anului trecut şi al ultimelor trei luni din 2013, printre acestea numărându-se Nuclear­elec­trica (SNN), Transelectrica (TEL), Trans­gaz (TGN), Banca Transilvania (TLV) sau Bursa de Valori (BVB). De cealaltă parte doar BRD a surprins neplăcut investitorii ca urmare a înregistrării pe final de an a unor privizioane su­plimentare pentru credite neperformante. In­di­cele de referinţă al bursei din SUA S&P 500 a şters pierderile suferite în luna ia­nua­rie şi a în­chis luna februarie la un nou ni­vel is­toric, de 1.859 puncte. De cealaltă parte, indi­cele german DAX a consemnat de ase­me­nea o re­venire luna trecută, aflându-se în acest mo­ment în preajma ma­ximelor istorice.

Principalul risc pe care investitorii locali tre­buie să-l aibă în vedere legat de contextul extern este cel referitor la intensificarea tensiu­nilor din Ucraina, care pot să influenţeze şi bursa de la Bu­cureşti. Până în prezent bursele regionale nu au reacţionat negativ la eveni­men­tele din Ucraina. „Piaţa de la Bucureşti este mică şi valorile de tranzacţionare sunt destul de slabe. Mă aştep­tam să văd un val de investitori care să vină pe bursă în acest an, dar numărul lor s-a păs­trat. Pentru mulţi oameni piaţa de capital este o necunoscută.

Sper ca pe fondul calculelor in­vesti­torilor le­gate de dividendele pe care urmează să le ofere com­paniile în acest an să ve­dem investiţii de scurt moment, 3-6 luni, şi să avem o lichiditate mai bună. Dacă societăţile vor anunţa lucruri po­zitive cu privire la divi­den­dele pe care le acordă din profiturile raportate anul trecut, mă aştept să vedem creşteri impor­tante. Per total cred că evoluţia va fi pozitivă în martie în condiţia în care situaţia din Ucraina nu degenerează“, mai spune Marcel Murgoci.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO